Podstawą żywienia wysokowydajnych krów mlecznych jest wyprodukowanie pasz objętościowych jak najlepszej jakości. Kolejnym kluczowym elementem w produkcji mleka jest prawidłowe zbilansowanie dawki pokarmowej, dostosowanej do okresu produkcyjnego i kondycji zwierząt.

Jednak, gdy w walce z ujemnym bilansem energetycznym spełnienie tych warunków nie wystarcza, należy sięgnąć po ciężką artylerię w postaci tłuszczu chronionego („by-pass fat”), który ułatwi rozwiązanie tego problemu.

Możliwości podnoszenia energii w dawce poprzez zwiększanie udziału pasz treściwych są ograniczone. Ze względu na dużą zawartość skrobi, istnieje ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza, która stanowić będzie dodatkowe obciążenie.

Tłuszcz chroniony dzięki swojej formule przechodzi przez żwacz w postaci nienaruszonej, dzięki czemu pozostaje bez wpływu na jego prawidłowe funkcjonowanie. Do zalet tego komponentu paszowego można zaliczyć dwukrotnie wyższą koncentrację energii w porównaniu z węglowodanami, a także wysoką jego strawność.

Najczęściej występującymi formami tłuszczu chronionego są: tłuszcze otoczkowane, mydła wapniowe kwasów tłuszczowych, nasiona roślin oleistych poddane obróbce termicznej, amidy kwasów tłuszczowych.

W przypadku stosowania tłuszczów chronionych należy jednak zachować ostrożność, aby nie przekraczać dopuszczalnej dawki. Zaleca się stosowanie maksymalnie 3 – 5% suchej masy dawki, około 600 – 700 g/szt. dziennie.

Tłuszcz chroniony ułatwia start wysokowydajnych krów w laktację poprzez niwelowanie ujemnego bilansu energetycznego. Wykazuje też korzystne oddziaływanie na gospodarkę hormonalną, co pozytywnie wpływa na poprawę wskaźników rozrodu.