PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tłuszcz chroniony na start

Tłuszcz chroniony na start

Pasze białkowe są najdroższymi komponentami dawki pokarmowej dla krów, lecz najtrudniejszym jest pokrycie ich potrzeb energetycznych.



Potrzeby energetyczne krów mlecznych w znacznym stopniu pokrywane są kiszonką z kukurydzy. Jej udział w dawce jest znaczący w większości gospodarstw utrzymujących krowy mleczne. Oprócz solidnej dawki energii, pasza jaką jest kiszonka z kukurydzy dostarcza również włókna – jednak lepszym jest poszukiwanie w niej wysokiej koncentracji energii aniżeli włókna efektywnego fizycznie, czyli nadającego struktury paszy.

Podniesienie zawartości energii w kiszonce z kukurydzy powinno być celem nadrzędnym hodowców, w stadach których znajdują się wysoko wydajne sztuki. Jednak trudno jest w znacznej mierze zwiększyć udział kiszonki z kukurydzy w dawce (wraz z rosnącymi potrzebami krów), ze względu na ryzyko utraty struktury fizycznej i zakwaszenie środowiska żwacza. W takim przypadku, czyli w dawce dla krów o bardzo wysokich potrzebach energetycznych = wysoka wydajność, początek laktacji, dawka powinna być wzbogacona o inne pasze niosące za sobą łatwo dostępną energię.

Dodatkiem, który podawany jest w nieznacznych ilościach, a wystarczająco podnoszącym kaloryczność dawki jest tłuszcz chroniony. Jest to dodatek do paszy, który całkowicie „omija” żwacz i bezpośrednio trafia do jelita cienkiego, gdzie jest wchłaniany. Suplementacja dawki pokarmowej dla krów mlecznych w różnego rodzaju tłuszcze jest poruszana w wielu publikacjach. W każdej jednak można znaleźć minusy tego rozwiązania mówiące o niekorzystnym wpływie stosowania tłuszczu niechronionego w żywieniu bydła – prowadzące do zaburzenia funkcjonowania mikroflory żwacza i pogorszeniu parametrów produkcyjnych w stadzie.

To właśnie te problemy wymusiły stworzenie tłuszczu chronionego (by-pass fat). Stosowanie tego preparatu nie tylko nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie mikroflory żwacza (głównie bakterii celulolitycznych), ale wpływa na poprawę efektywności wykorzystania energii, tym samym może przyczynić się do wzrostu wytrwałości laktacji i wydajności mlecznej krów (złagodzenie ujemnego bilansu energii). Badania wykazały, że korzystnym poprawom ulegają również parametry składu chemicznego mleka (zawartość tłuszczu w mleku) jak i wskaźniki rozrodu – co jest związane z korzystnym wpływem tłuszczu chronionego na gospodarkę hormonalną.

Tłuszcz chroniony jest jednak tylko dodatkiem do podstawowej dawki paszowej. Powinien być zatem wprowadzany do niej stopniowo i w niewielkich ilościach. Generalnym zaleceniem co do stosowania tłuszczu w żywieniu krów mlecznych jest nie przekraczanie poziomu 5 proc. suchej masy dawki. Jednak tłuszcz chroniony powinien być podawany w ilościach nie przekraczających 800 g na sztukę dziennie – dla krów o wybitnie wysokiej wydajności.

Tłuszcz chroniony jest dodatkiem bardzo kosztownym, stąd również stosowanie się do niskiej suplementacji dawki w ten dodatek i jedynie dla wybranych sztuk w stadzie, znajduje również uzasadnienie ekonomiczne.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • MartineZ 2014-05-06 08:06:12
    CODE masz rację jeśli chodzi o postęp ale skąd doczepka do tego, że bezpośrednio trafia do jelita cienkiego. Napisane w ogromnym skrócie i chodzi o to, żeby uświadomić, że by pass nie jest rozkładany w żwaczu.
  • CODE 2014-05-06 07:27:18
    Skonczyłem jedynie technikum. I jak chłop nie bedzie podchodził do sprawy profesjonalnie to nigdy w zyciu nie bedzie miał 500 mord do wykarmienia. Czasy się juz troche zmieniły. Krowy też. A jak chłop bedzie dalej głupi jak kiedyś nie ma szans na sukces.
  • Lewar 2014-05-06 05:14:51
    chłop pisze prosto dla prostych chłopów mieszkających w prostej wsi u,,ulicówce" czego wymagać??? (nie będzie chłop patrzył na krowe i powtarzał sobie materiał z fizjologi i biochemii trawienia tłuszczów u przeżuwaczy jak ma do nakarmienia kolejne 500 głodnych mord) prawdopodobnie CODE na studiach jakiś profesor musiał ci zajrzeć głęboko do (...) y, (dobry tłuszcz w firmie VIT TRA) pozdro 300 i smacznego
  • CODE 2014-05-05 16:48:21
    "i bezpośrednio trafia do jelita cienkiego, gdzie jest wchłaniany" A to ciekawe

    Jeden uczony nie zna anatomii, drugi geniusz fizjologii, ale co tam smalą artykuły na całego. Szanowna redakcjo, zdradź jaka to uczelnia szkoli takich wybitnych ludzi
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!