PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

TMR warto analizować regularnie

TMR warto analizować regularnie Istotnym parametrem dobrego TMR-u jest odpowiednia struktura fizyczna, fot.Ł.Ch.

Aby mieć pewność, że krowy żywione są poprawnie, warto na bieżąco monitorować jakość sporządzanej dawki.



Dobry TMR, oprócz tego, że musi być dostosowany do aktualnego zapotrzebowania danej grupy żywieniowej, to przede wszystkim powinien być powtarzalny, czyli każdego dnia taki sam dla określonej grupy.

Według prof. Zygmunta M. Kowalskiego, TMR powinno poddawać się analizie regularnie, a przynajmniej w sytuacjach, gdy wprowadzane są zmiany w dawce pokarmowej (minimum 10 dni po korekcie) oraz wówczas gdy nie mamy pewności co do odpowiedniej wartości pokarmowej, czy struktury paszy.

Określanie wartości pokarmowej paszy i zawartych w niej składników jest wysiłkiem, który się opłaca. Ma to ogromne znaczenie szczególnie teraz w obliczu niskiej rentowności produkcji, kiedy trzeba szukać oszczędności i optymalizować produkcję. Po dokonaniu szczegółowej analizy, może okazać się, że np. tona soi, która została zużyta w danym miesiącu była zbędna, gdyż aktualne zapotrzebowanie pokarmowe krów nie wymagało takiej ilości białka.

Oprócz analizy samego TMR-u, warto badać próbki poszczególnych komponentów dawki, a dokładniej kiszonek, gdyż dopiero opierając się na tych wynikach można poprawnie zbilansować dawkę pokrywającą zapotrzebowanie pokarmowe krów.

Ważne przy tym, aby sporządzone kiszonki badać jeszcze przed rozpoczęciem skarmiania, a nie w połowie silosu, bo może okazać się, że zużyta już połowa została wykorzystana nieracjonalnie.

Zdaniem prof. Kowalskiego, równie ważna, jak zawartość poszczególnych składników w dawce jest jej struktura fizyczna, która weryfikuje poprawność sporządzonej paszy. Jeżeli struktura TMR-u jest nieprawidłowa, zwierzęta zaczynają sortować paszę, wyszukując pasz treściwych, w wyniku czego dawka ułożona na papierze nie pokrywa się z tą faktycznie pobraną przez krowę.

Do oceny struktury paszy służą sita paszowe, którą w wielu przypadkach są już standardowym wyposażeniem doradców żywieniowych. Tak więc przy kolejnej wizycie doradcy warto poprosić o dokonanie takiej analizy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.153.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!