Torbiele jajnikowe to struktury, które utrzymują się na jajniku 10 dni i dłużej. Ich średnica przekracza zazwyczaj 25 mm.

Przyczyny występowania tych zmian są dość rozległe, ale jak większość chorób u bydła duże znaczenie ma prawidłowe żywienie. Tworzenie się torbieli predysponują m.in.: wysokie spożycie fitoestrogenów (rośliny motylkowe), nadmierna podaż wapnia lub szeroki stosunek wapnia do fosforu, nadmierne żywienie paszami treściwymi.

Do innych przyczyn można zaliczyć: stres oraz problemy zdrowotne związane z okresem okołoporodowym, predyspozycje genetyczne (wysoka odziedziczalność, sięgająca 45 proc.)

Rodzaje torbieli jajnikowych:

- torbiele pęcherzykowo-tkalne - powstałe z pęcherzyków jajnikowych, które nie uległy owulacji, mogą osiągać średnicę nawet 10 cm
- torbiele pęcherzykowo - luteinowe - mogą występować w postaci pojedynczych lub mnogich form na jednym lub obu jajnikach. Ich średnica wynosi ok. 25mm, przy czym posiadają grubą ścianę (powyżej 2,5 mm)
- torbiele ciałka żółtego - średnica ok. 10 mm, przy grubości ściany ok. 5-10 mm. Uznawane za niepatologiczne, nie wymagają leczenia.
- drobnotorbielowate zwyrodnienie jajników - cysty występują w postaci licznych, małych tworów, tworzących charakterystyczny kształt przypominający owoc maliny. Występują zazwyczaj u starszych i otłuszczonych sztuk. Ze względu na niekorzystne rokowanie, nie prowadzi się terapii.

Jak zapobiegać występowaniu cyst jajnikowych?

- analizować pasze pod kątem zawartości wapnia i fosforu;
- unikać nadmiaru estrogenów, niezależnie od formy ich dostarczania;
- analizować pasze pod względem zawartości zearalenonu lub innych mikotoksyn;
- dokonywać selekcji krów pod kątem zdrowotności jajników.

Podobał się artykuł? Podziel się!