Dzięki popytowi z Turcji jest teraz tańsza od średniej UE tylko około 10 proc. zamiast 25 procent jak było w 2009 roku. Jednak ambicją Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego jest rozwijanie produkcji  wołowiny kulinarnej gwarantowanej i certyfikowanej jakości na rynek krajowy, i przekonanie konsumentów, że wołowina QMP to mięso wyjątkowe, warte swojej ceny.

- Aby zwiększyć podaż wołowiny kulinarnej należy dążyć do integracji w łańcuchu dostaw w zakresie produkcji wołowiny o gwarantowanej jakości. Aby rynek wołowiny kulinarnej się rozwijał to zakłady mięsne muszą uwierzyć w przyszłość wołowiny kulinarnej na krajowym rynku i zainwestować w nią, nie tylko materialnie, ale i mentalnie, muszą podjąć wysiłek w przekonywanie sprzedawców detalicznych do wołowiny kulinarnej, nieco droższej, ale za to wyższej jakości  – uważa prezes Jerzy Wierzbicki.

- System  i znak QMP, którym można oznaczać wyprodukowaną w standardach systemu wołowinę, jest otwarty dla wszystkich, którzy chcą do systemu dołączyć, w przeciwieństwie  do wielu znaków i systemów zamkniętych, dla wybranego grona uczestników. Każdy producent, który otrzyma certyfikat zgodności z wymogami systemu automatycznie jest  jego uczestnikiem – wyjaśnia prezes Jerzy Wierzbicki.