PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Trudny podział krów na grupy w starych oborach

Trudny podział krów na grupy w starych oborach

Utrzymanie krów mlecznych – zwłaszcza rasy holsztyńsko-fryzyjskiej powinno opierać się o podział zwierząt na grupy technologiczne.



Potencjał produkcyjny krów mlecznych utrzymywanych w polskich oborach jest na bardzo wysokim poziomie. Świadomość hodowców, a także jakość pasz objętościowych ulegają stopniowej poprawie, jednak nadal jest problem z utrzymaniem wysoko wydajnych krów – tu głównym powodem braku adaptacji zwierząt mogą być stare nie dostosowane do bieżących potrzeb zwierząt budynki inwentarskie.

- Wysoko wydajnych krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej nie da się prowadzić w jednej grupie produkcyjnej – tłumaczy prof. Zygmunt M. Kowalski. Takie działanie będzie prowadziło do zatuczenia zwierząt o niskiej wydajności, które będą otrzymywały zbyt skoncentrowaną dawkę, a krowy z wyższym zapotrzebowaniem i produkcją mleka nie będą osiągały szczytowej produkcji – krzywa laktacji będzie przebiegała w poziomie – dodaje Profesor.

Podział krów na grupy technologiczne w wielu stadach krów mlecznych może stanowić pewien problem. Podstawowym problemem jest tu liczebność stada – małe stado trudno jest bowiem podzielić na odpowiednią liczbę grup.

Kolejnym problemem wymienionym przez prof. Kowalskiego jest stosowanie starego budownictwa inwentarskiego – projekty z lat 70-tych. W starych budynkach hala udojowa umiejscowiona była w szczytowej części obory – co na chwilę obecną przy dzieleniu stada na grupy produkcyjne sprawia wiele problemów w organizacji doju – przejścia do hali udojowej lub całkowicie uniemożliwia podział stada na grupy. Według prof. Kowalskiego rozwiązaniem tego problemu jest centralne umieszczenie udojni w budynku lub tuż obok obory.

W opinii prof. Kowalskiego błędy w zarządzaniu stadem, w tym głównie brak podziału na grupy technologiczne są jednym z głównych powodów występowania chorób metabolicznych m.in. ketozy jako wynik zatuczenia zwierząt. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!