PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ubój rytualny nie decydował głównie o spadku cen

Ubój rytualny nie decydował głównie o spadku cen

Autor: farmer.pl/Iwona Dyba

Dodano: 09-03-2013 11:23

Tagi:

Ceny wołowiny na przełomie stycznia i lutego 2013 r. były wyższe niż teraz. Dlatego według Jarosława Wieczorka, kierownika skupu w zakładach mięsnych Chobot - można powiedzieć, że spadek cen jest wywołany bardziej aferą z koniną, niż zakazem uboju rytualnego.



Według kierownika skupu to nie zakaz uboju rytualnego zadecydował o spadku cen wołowiny w ostatnich tygodniach ale głównie afera z fałszowaniem mięsa wołowego.

- Zakłady mięsne zaczęły tracić rynki spoza UE już w zeszłym roku, w momencie, gdy skończyły się dopłaty do eksportu, a opłaty związane z wprowadzeniem mięsa importowanego na teren Turcji znacznie wzrosły, a nie tylko w chwili wprowadzenia zakazu o uboju rytualnym – mówi Jarosław Wieczorek.

- Ceny zaczęły spadać bardziej w ostatnich tygodniach, po ujawnieniu afery z koniną. Na przełomie stycznia i lutego tego roku ceny netto w naszym zakładzie przedstawiały się następująco w klasie O: krowa 12 zł/kg, jałówka 12 zł/kg i byk 13 zł. Od tamtej pory ceny spadają. Już od poniedziałku będziemy oferowali za krowę i jałówkę  w klasie O: 11 zł/kg, za byka 11,40 zł/kg – dodaje kierownik.

Wieczorek podkreśla, że teraz nie ma żadnej gwarancji na to jak w następnych tygodniach będą  kształtowały się ceny wołowiny. Sam zauważa, że niektórzy rolnicy wolą przeczekać obecne spadki cen i wstrzymują się ze sprzedażą zwierząt.

ZM Chobot sprzedają wołowinę na rynek wewnątrzunijny. Dlatego kierownik skupu podkreśla, że wymagania odbiorców co do wieku zwierząt mogą się różnić pomiędzy importerami unijnymi, a tymi spoza Wspólnoty.

-Przetrzymanie zwierząt to jest jakieś rozwiązanie. Jednak wszystko zależy od tego jakie umowy mają zakłady ze swoimi odbiorcami mięsa. Z tego co wiem, byki na rynek turecki trafiały w wieku do 29 miesięcy. Z kolei do Włoch są  wysyłane nie starsze jak 24 miesięczne byki.Jeżeli ktoś od początku roku wstrzymywał się ze sprzedażą, za chwilę może się okazać, że nie dostanie w skupie wyższej ceny. Bo oddał na ubój starsze zwierzęta niż oczekiwałaby tego firma. Oczywiście wszystko jest uzależnione od indywidualnych umów zakładów z odbiorcami – wyjaśnia kierownik skupu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (18)

  • byk 2013-03-20 20:05:28
    FERNANDO JAK na bykach tak dobrze to się przestaw na te byki cwaniaku
  • byk 2013-03-20 20:01:48
    RENANDO JAK na bykach tak dobrze to się przestaw na te byki cwaniaku
  • leśny 2013-03-12 13:40:31
    Wystarczyło, że kilka zakładów wymieszało byka z koniem i już w całym kraju cena za kg spadła o 2zł!!! Czy te zakłady zrekompensują NAM straty jakie przez nich ponosimy??? Osoby odpowiedzialne za te wszystkie afery powinny zostać publicznie powieszone albo rozstrzelane!
    Wstrzymujcie się ze sprzedażą bydła jak napisał "fernando", jedynie brak podaży może odwrócić ceny.
  • byczek 2013-03-11 19:55:29
    chabot zawze słabo placil ale i kupowal same chabety Widac to nawet po ich cenniku skoro odnosnikiem jet klasa O ja hoduję byki 10 lat i nigdy klasy O nie mialem A brali odemnie rozni oszusci
  • fernando 2013-03-11 19:48:57
    rolnicy byk to nie swinia ze 136 kg i w gorsza klase trzymajmy byki jak dlugo sie da mozemy tylko na tym zyskac Ta zmowa nie moze trawac niewiadomo jak dlugoDzis bylem na skupie gosc co zawsze kupowal dwa samochody o godz 11 mial 4 krowy 1 jalowke i dwa byki!
  • farmer 2013-03-11 19:39:55
    wbc tak jak kolega pisał to jest waga półtusz po uboju czy słyszeliście o cenie 13zl za kg żywego byka? jeśli sprzedawać to tylko po uboju żadnym pośrednikom to są hieny ja tak robię od kilku lat i nie narzekam
  • kissmy... 2013-03-11 19:18:45
    czyli odbiorcy zagraniczni w dalszym ciągu płacą tyle samo? a oryginalne salami jest z mangalicy (włochatej węgierskiej świni)
  • augustowianka 2013-03-11 19:04:13
    U nas dzis bral litwin bydlo i nie zle placil za ncb dal po 2 euro za kg
  • rolnik 2013-03-11 17:18:27
    Co to znaczy HO jaka to rasa czyżby horsztynska coś słyszałem tylko nie mogę skojarzyć tak,tak to jest rasa mięsna
  • leśny 2013-03-11 17:07:03
    WBC - waga bita ciepła, natomiast bydło rasy czarno białej to HO panie rolnik
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!