PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

UE: BSE coraz rzadsze, ale nadal się pojawia

UE: BSE coraz rzadsze, ale nadal się pojawia Gąbczasta encefalopataia bydła jest nadal obecna w krajach UE fot. pixabay.com

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 13-12-2016 11:15

Tagi:

Raport Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności za rok 2015 ujawnia coraz mniejszą liczbę przypadków gąbczastej encefalopatii bydła (tzw. choroby szalonych krów) w krajach Unii. Wyzwaniem jest jednak znalezienie przyczyn tych nielicznych zachorowań.



Najnowszy raport Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podsumowujący 2015 r., ujawnia niską liczbę nowych przypadków gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), wykrywaną w krajach Unii Europejskiej. Jak wynika z raportu, w 2015 r. po przebadaniu 1,4 mln sztuk bydła w całej Unii, stwierdzono zaledwie pięć przypadków BSE. Po jednym w Irlandii, Słowenii i Hiszpanii oraz dwa w Wielkiej Brytanii.

Spośród chorych zwierząt, dwa przypadki (jeden z Irlandii oraz jeden z Wielkiej Brytanii) były tzw. „klasyczne”, gdyż dotyczyły zwierząt urodzonych po 2001 r.. Od tego bowiem roku obowiązują bardzo restrykcyjne przepisy dotyczące pasz dla zwierząt.

- EFSA stoi teraz przed wyzwaniem znalezienia odpowiedzi na pytanie, dlaczego „klasyczne” przypadki BSE w ogóle nadal się pojawiają? Może się wydawać, że liczba wykrywanych przypadków BSE w ostatnich latach jest bardzo mała w porównaniu do tysięcy zwierząt zakażonych w szczytowym momencie kryzysu BSE. Poprzednie roczne raporty, opracowywane przez Komisję Europejską, wykazywały dwa przypadki „klasycznego” BSE w 2013 r. oraz trzy przypadki w 2014 r., przy równoczesnej liczbie tzw. przypadków nietypowych (spontanicznych) od pięciu do ośmiu. Tym niemniej każde wykrycie tzw. klasycznego przypadku BSE u bydła przynosi dla, kraju, w których go wykryto poważne konsekwencje, podaje FAMMU/FAPA.

Z powodu wykrycia przypadku BSE w Irlandii w 2015 r., kraj ten stracił status „niskiego zagrożenia BSE”. Podobnie stało się w przypadku Francji na początku bieżącego roku. Oczekuje się, że Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wyda opinię naukową w tej sprawie w połowie przyszłego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.104.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!