Według doniesień Europejskiej Rady Mleka (EMB), koszt wyprodukowania kilograma mleka w Niemczech w styczniu br. to 44,94 euro centów, przy cenie mleka wynoszącej 28,66 euro centów. Stosunek cena/koszt wynosi więc 0,64, co oznacza, że tylko 64 proc. kosztów produkcji mleka zostaje pokrytych jego ceną.

Stawki uzyskiwane przez europejskich rolników za wyprodukowane mleko w marcu spadły jeszcze bardziej, przykładowo w Niemczech do poziomu 21 – 29 euro centów, w Belgii 22 – 23 euro centów za wyprodukowany surowiec. W Polsce według danych KE cena w marcu wyniosła ok. 26 euro centów.

Niestety, widoków na poprawę sytuacji nie widać. Nadprodukcji, którą dotychczas trzymały w ryzach kwoty mleczne, obecnie nie da się tak łatwo wyhamować. Choć niektóre europejskie mleczarnie (np. Friesland Campina) oferowały premie dla rolników za ograniczenie produkcji, to nie jest to skala pozwalająca rozwiązać problem.

Na dodatek silne kraje produkcyjne, takie jak Niemcy i Irlandia już ogłosiły, że na pewno nie będą stosowały tego rozwiązania. Tak więc należy się spodziewać, że zmniejszenie produkcji w niektórych krajach zostanie zrównoważone przez wzrost w innych.

Podobał się artykuł? Podziel się!