Bilans handlu tymi towarami osiągnął poziom 205,3 tys. ton (w całym 2010 roku eksport przewyższył import o ponad 106 tys. ton).
W omawianym okresie kraje Unii wyeksportowały poza Wspólnotę łącznie 419,9 tys. ton wołowiny oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, tj. o 82 proc. więcej niż przed rokiem - donosi FAMMU/FAPA.

Najwięcej tego gatunku mięsa trafiło do Turcji (118,9 tys. ton), do Rosji (85,2 tys. ton), a także do Szwajcarii (18,9 tys. ton), do Libanu (16,8 tys. ton) i do Chorwacji (16,2 tys. ton). W tym samym czasie Unia sprowadziła 214,6 tys. ton mięsa i żywca wołowego, tj. o około 18 proc. mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (80,1 tys. ton), z Argentyny (43,4 tys. ton) oraz z Urugwaju (37,5 tys. ton). Udział tych krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 75 proc. Spore ilości wołowiny sprowadzono także ze Stanów Zjednoczonych (13,4 tys. ton), z Nowej Zelandii (11,4 tys. ton), oraz z Australii (10,7 tys. ton).