Szeroko mówiąc o bydle, gdyż bez względu na płeć czy kierunek użytkowania, ten gatunek zwierząt zdecydowanie lepiej toleruje skrajnie niskie temperatury niż te wysokie. Co jednak optymalny przedział temperaturowy – komfortowy dla bydła to od – 7 do 20 stopni Celsjusza.

W temperaturze powietrza przekraczającej 25 stopni i wysokiej wilgotności bydło traci komfort termiczny – jest narażone na stres cieplny.

Zjawisko to wiąże się z ograniczoną produkcją mleka. Zwierzę stara się jednak walczyć z negatywnymi skutkami wysokiej temperatury. Spada pobranie paszy i jej przeżuwanie, wzrasta pobranie wody, przyspiesza oddech. W ten sposób bydło stara się ograniczyć produkcję ciepła i maksymalizować jego wydalanie.

W celu ochrony zwierząt przed upałami pierwszym i najważniejszym aspektem na którym należy się skupić jest sprawna i wydajna wentylacja budynków. Najczęściej ruch powietrza w oborach przy tak wysokich temperaturach musi być wymuszony – wentylatory mieszające powietrze. Zastosować można również bardziej zaawansowane technologicznie zraszacze powietrza lub ich połączenie.

Również przez żywienie można wpłynąć na łagodniejsze skutki wysokich temperatur. Podawanie pasz o wyższej koncentracji energii lub z wyższym udziałem pasz treściwych lub częstsze ich podawanie może być dobrym rozwiązaniem, gdyż w wysokich temperaturach jakość paszy jest niższa. Do takich działań należy jednak podchodzić z ogromną ostrożnością mając na myśli zdrowotność zwierząt.

Przede wszystkim należy jednak pamiętać o zapewnieniu stałego i nieograniczonego dostępu do czystej i chłodnej wody, a także schronieniu przed promieniami słonecznymi – w przypadku zwierząt korzystających z pastwiska.