Według stowarzyszenia w literaturze naukowej nie istnieją potwierdzone korzyści dla zwierząt, wynikające z tego procederu, a amputacja ogona powinna być wykonywana przez lekarza weterynarii jedynie w razie konieczności z medycznego punktu widzenia.

Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że kurtyzowanie ogonów poprawia jedynie czystość zwierząt, ale nie wpływa istotnie na częstość występowania stanów zapalnych gruczołu mlekowego oraz liczbę komórek somatycznych.

Dodatkowo pozbawianie krów ogonów uniemożliwia im odganianie insektów w okresie wiosenno-letnim oraz powoduje przewlekły ból, co stanowi czynnik stresogenny, wpływający negatywnie na dobrostan zwierząt.

Kraje takie jak Dania, Niemcy, Szkocja, Szwecja, Wielka Brytania definitywnie zakazały stosowania kurtyzowania bydła. Kanadyjskie Stowarzyszenie Lekarzy Weterynarii również sprzeciwia się tej praktyce w celu ułatwienia obsługi stada, twierdząc, że ogon nie stanowi zagrożenia dla higieny wymion i mleka. Zabieg ten jest w gruncie rzeczy przeprowadzany dla wygody osób pracujących przy zwierzętach.