Jak podają eksperci z FAMMU/FAPA, w okresie I-IX 2016 r. wolumen eksportu wołowiny z USA zwiększył się o 8,5 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. do prawie 849 tys. ton, natomiast jego wartość obniżyła się o 4,7 proc. do 4 mld 545 mln USD.

- Więcej tego gatunku mięsa z USA trafiło przede wszystkim do Japonii (wzrost o 19,5proc. do 193,5 tys. ton), Korei Południowej (wzrost o 32,5 proc. do 122,7 tys. ton), Meksyku (wzrost o 8,2 proc. do 174,7 tys. ton), na Tajwan (wzrost o 12,3 proc. do 30,1 tys. ton), do krajów należących do Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (łączny wzrost o 18,5 proc. do 17,8 tys. ton), a także do Ameryki Środkowej i Południowej (łączny wzrost o 6,4proc. do 26,6 tys. ton), podają analitycy z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych.

Spadł natomiast wywóz amerykańskiej wołowiny do Hongkongu oraz Chin (spadek o 4,7 proc. do 74,9 tys. ton), Kanady (spadek o 10,2 proc. do 84,2 tys. ton) oraz do krajów z Bliskiego Wschodu (łączny spadek o 6,3 proc. do 77,4 tys. ton, w tym do Egiptu obniżył się o 5,0 proc. do 69,7 tys. ton).

Zmniejszyła się również ilość amerykańskiej wołowiny trafiającej do krajów Unii Europejskiej (łączny spadek o 8,0 proc. do 17,7 tys. ton), Dominikany (spadek o prawie 18 proc. do 4,3 tys. ton) oraz na Filipiny (spadek o 20,2 proc. do 7,3 tys. ton).

Podobał się artykuł? Podziel się!