PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Uwaga na stres cieplny!

Uwaga na stres cieplny!

Autor: Tomasz Roszkowski

Dodano: 02-05-2012 11:23

Tagi:

W połowie wiosny nawiedziła Polskę fala upałów rzadko występująca o tej porze roku.



Zbyt niska i zbyt wysoka temperatura powietrza negatywnie wpływa na dobrostan krów. Krowy bardziej tolerują niską temperaturę niż wysoką, jest to znane wszystkim. O ile niskie temperatury nie są aż tak dużym problemem w naszym kraju (na zewnątrz rzadko przekraczają minus 25 stopni C, w oborze wówczas i tak będzie znacznie cieplej) o tyle problem zbyt wysokich temperatur jest już zjawiskiem dość powszechnym i niestety narastającym, który wywołuje tzw. stres cieplny.

Krowa toleruje temperaturę otoczenia do poziomu ok. 25 stopni C. Wyższa temperatura wpływa niekorzystnie na zwierzę. Jak mówił na ostatnich Targach Ferma Bydła w Łodzi Israel Flamenbaum, światowy ekspert ds. stresu cieplnego z Izraela, w Polsce w ostatnich latach narasta problem stresu cieplnego u krów, zwłaszcza wysokowydajnych. Występuje on w okresie od drugiej połowy czerwca do końca sierpnia czyli w miesiącach letnich.

Na wzrost tego typu problemu w naszym kraju ma wpływ kilku czynników. Po pierwsze ocieplenie klimatu, coraz częściej zdarzają się okresy z wysokimi temperaturami w naszej szerokości geograficznej. Po drugie, wraz ze wzrostem wydajności mlecznej krów rośnie emisja ciepła wytwarzanego przez krowy. Jak przedstawił obrazowo Flamenbaum człowiek w stanie spoczynku wytwarza ciepło równe ciepłu wytwarzanemu przez jedną żarówkę 100 W. Krowa rasy HF nie dająca mleka wytwarza ciepło równe 9- ciu żarówek 100 W. Natomiast krowa w czasie laktacji wytwarza dodatkowo ciepło równoważne jednej żarówce 100 W na każde 4,5 litra produkowanego mleka. Tak więc krowa o wydajności 45 litrów mleka dziennie wyemituje równowartość  19 żarówek 100 W!

Krowy w warunkach stresu cieplnego m. in. zmniejszają spożycie pasz, zwiększają spożycie wody, zatrzymują przeżuwanie, zmniejszają aktywność. Jak to wpływa na efektywność produkcji? Według eksperta okres letni – m. in. zmniejsza roczną produkcję mleka o 5-20 proc., wzrasta liczba komórek somatycznych o 100 tys., spada wykrywalność rui o 50 proc., wzrasta brakowanie o 10-15 proc. Jak mówił chłodzenie krów w Europie Wschodniej w okresie letnim może zwiększyć roczny przychód o 60-120 euro na jedną sztukę, dla stada 100 krów daje to od 6 do 12 tys. euro rocznie.

Czy jest o co walczyć? Jest, czasami wymaga to naprawdę minimalnych nakładów, czasami trochę większych. Już zastosowanie wybiegu latem z częściowym zadaszeniem aby chronić zwierzę przed intensywnym światłem słonecznym, przy lekkim wiaterku może pomóc ponadto dobre wyniki przynosi stosowanie zraszania krów lub zamgławiania.  Ale i rozwiązania stosowane (a raczej nie stosowane) w oborze często mają wiele do życzenia. Jak mówił na ostatniej Zimowej Szkole Hodowców Bydła w Zakopanem dr hab. inż. Lech Nawrocki, prof. z Politechniki Opolskiej, który  w ostatnich kilku latach przebadał kilkadziesiąt nowych obór w woj. wielopolskim i opolskim,  znaczna część badanych obór nie posiadała mieszaczy powietrza i w żadnej nie było klimatyzacji chociażby w postaci wymienników gruntowych. Doprowadzało to latem do utrzymywania się zbyt wysokiej temperatury.

Oprócz rozwiązań technicznych i organizacyjnych, aby zapobiegać stresowi cieplnemu należy również dostosować odpowiednio żywienie w okresie występowania ryzyka. Należy podnieść poziom energii w dawce żywieniowej zwiększając udziału pasz treściwych i stosować dodatki minimalizujące ryzyko stresu cieplnego poprzez podawanie produktów do tego przeznaczonych. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • To łatwo zlikwidować 2012-05-04 09:48:16
    Problem można łatwo zlikwidować-obory robić niżej- gdzieś 3 metry pod ziemią wystarczy-tam wysokie temperatury prawie nigdy nie występują a minimum też jest sporo wyższe.
  • hodowca 2012-05-02 22:26:59
    scisły umysł oborowego ha ha
  • oborowy 2012-05-02 21:58:36
    Idź lepiej spać i nie pisz głupot
  • CEZAR 2012-05-02 20:51:09
    ŁATWO MÓWIC PROFESOROM TYLKO KOGO STAC NA ZRASZACZE, WENTYLATORY?? MIESZACZE A NAWET WIEKSZOSC OBÓR NIE ZAPEWNIA MINIMALNYCH WARUNKÓW UTRZYMANIA, ZRESZTA FALE UPAŁOW DOTYKAJA TEZ LUDZI
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.163.105
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!