PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W czasie upałów większe ryzyko kwasicy żwacza

W czasie upałów większe ryzyko kwasicy żwacza Profilaktyka kwasicy w okresie letnim obejmuje również ograniczenie wpływu stresu cieplnego na zwierzęta, to.Ł.Ch.

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 03-07-2018 10:00

Tagi:

Zachowania pokarmowe krów mlecznych i reakcja organizmu na wysokie temperatury predysponują do zwiększonej częstotliwości występowania kwasicy żwacza.



Kwasica jest znaną hodowcom bydła „chorobą zawodową” wysokoprodukcyjnych krów mlecznych. Jej występowanie wynika najczęściej ze złego zbilansowania dawki pokarmowej, w której występuje nadmierny udział łatwo fermentujących węglowodanów.

Choroba ta może więc występować w stadach wysokowydajnych krów w okresie całego roku. Jednak pojawiający się w okresie letnim stres cieplny zwiększa dodatkowo ryzyko występowanie tego schorzenia.

Podczas upałów dochodzi do wzrostu temperatury ciała zwierzęcia, a w konsekwencji do wzrostu temperatury treści żwacza, czego skutkiem jest postępujące obumieranie mikroflory żwacza. Konsekwencją wzrostu temperatury żwacza o każde pół stopnia jest zamieranie ok. 10 – 15 proc. flory żwacza, co w dużym stopniu zaburza prawidłowy przebieg procesów trawiennych.

Dodatkowo występujący stres cieplny wpływa ujemnie na pobieranie suchej masy, co dotyczy głównie pasz objętościowych, tworzących strukturę dawki i stymulujących jednocześnie do wydzielania śliny – naturalnego i niezastąpionego buforu. Ograniczone pobieranie paszy wiąże się ze zwiększonym jej sortowaniem. Krowy wyszukują wówczas drobniejszych cząstek dawki, które stanowią przede wszystkim pasze treściwe. W efekcie dochodzi do wzrostu udziału pasz treściwych w dawce, czego skutkiem jest nadmierne zakwaszenie treści żwacza. Jednocześnie osłabieniu ulega przeżuwanie, a więc i mniejsza produkcja śliny.

Warto więc stosować zabiegi pozwalające ograniczyć występowanie stresu cieplnego. Podczas upałów należy zwiększyć częstotliwość zadawania paszy, aby unikać jej zagrzewania na stole paszowym. Wówczas zwierzęta mając stale dostęp do świeżej paszy, chętniej ją pobierają. Dobrą praktyką jest również zwiększenie ilości zadawanej paszy w godzinach późnowieczornych, kiedy następuje spadek temperatury.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.235.127.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!