W krajach takich jak Holandia, czy Austria coraz większą uwagę zyskują produkty pochodzące od krów żywionych zielonką pastwiskową, informuje Forum Mleczarskie.

Oznacza to stopniowe odwrócenie dotychczasowego trendu wyłącznie alkierzowego utrzymania bydła mlecznego w dużych fermach produkcyjnych. Czy jednak ten system powróci do łask w innych krajach europejskich uzyskując przewagę nad promowanym dotychczas modelem? Na pewno nie od razu, aczkolwiek konsumenci coraz częściej poszukują produktów pochodzących od zwierząt żywionych w sposób naturalny.

Według prognoz holenderskiej mleczarni Friesland Campina, w bieżącym roku pojawi się na rynku więcej serów wyprodukowanych z takiego surowca. Według najnowszych doniesień liczba stad wypasanych na pastwiskach wzrosła w tamtejszym regionie o ponad setkę.

Z danych holenderskiej mleczarni wynika, że 78 proc. ferm dostarczających do niej mleko wprowadziło w 2015 r. wypas krów na świeżym powietrzu, a do 2020 r. według założeń ma to być ponad 80 proc.

Za surowiec pochodzący od krów żywionych w sposób naturalny, producenci mleka mogą liczyć w Holandii na dodatkową bonifikatę w wysokości od 0,46 do 1 €/100 kg mleka.