PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W systemie QMP ważny jest materiał do opasu

W systemie QMP ważny jest materiał do opasu Materiał do opasu w systemie jakości musi być wysokiej jakości Fot. ProOptiBeef

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 04-12-2015 07:00

Tagi:

Systemy jakościowe, które pozwalają zwiększyć zysk ze sprzedaży żywca, nakładają na producentów różnorakie obowiązki. Jednym z nich jest, jak ma to miejsce w systemie QMP, dobór odpowiedniego materiału do opasu.



- Decydując się na produkcję żywca QMP, musimy zadbać o odpowiedni materiał do opasu - nie mogą to być cielęta HF. Potrzebny jest materiał w postaci cieląt mięsnych bądź krzyżówkowych, bo tylko takie zwierzęta nadają się do opasu w systemie QMP. Wynika to z faktu, że półtusze muszą być co najmniej w klasie O+ w klasyfikacji EUROP - mówi Józef Wojewódzki, producent certyfikowanego żywca wołowego.    

Jeśli chodzi o inne wymagania, to istotną rzeczą jest, że na dzień dzisiejszy buhajki nie mogą przekroczyć 16, a jałówki i wolce 24 miesięcy życia w chwili uboju. W najbliższym czasie przepisy mają się jednak zmienić na korzyść producentów. 

- Zostały już podjęte kroki w kwestii przedłużenia dopuszczalnego wieku buhajków do 18 bądź 20 miesięcy. Na poparcie wniosku o złagodzenie zasad mamy wyniki badań świadczące, że jakość mięsa nie ulega pogorszeniu w żaden sposób - mówi Wojewódzki. 

Ilość dostępnych na rynku cieląt, które są potencjalnym materiałem do opasu w systemie QMP, jest nadal zbyt mała. Ogranicza to rozwój rynku certyfikowanej wołowiny. 

Jak mówi Maria Woźniak dyrektor ds. marketingu w firmie Elkopol, zajmującej się dystrybucją wysoko jakościowego mięsa kulinarnego, system ciągle się rozwija, niestety pewnym ograniczeniem jest podaż odpowiedniego materiału do opasu.  

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • karol 32 2015-12-04 11:10:59
    dla wysokiej jakości wołowiny kulinarnej ważna jast rasa bydła mięsnego a nie system badania jaości opasów bydła mlecznego, każdy dobry kucharz to wie i kupuje tylko mięso z ras mięsnych
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.91.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!