Tegoroczny sezon jest wyjątkowy pod względem paszowym. Wyraźny deficyt pasz objętościowych będzie odczuwalny przez najbliższych kilka miesięcy.

Braki w bazie pasz objętościowych trudno jest uzupełnić innymi paszami, a jakość zebranych kiszonek w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia.

Szczególnie sytuacja ta dotyczy kiszonki z kukurydzy. Podczas trwającej suszy rośliny zasychając nie zdążyły wykształcić kolb o odpowiedniej masie, a te które powstały w większości były słabo wypełnione ziarnem.

Wykonywane na takich kiszonkach analizy pasz wykazywały wyjątkowo wysoki poziom cukru przy bardzo małej zawartości skrobi. Zawarte w roślinach cukry proste, których rośliny nie zdążyły jeszcze przekształcić w skrobię, stwarzają duże ryzyko występowania u krów kwasicy.

Na zwiększenie częstotliwości pojawiania się tego schorzenia metabolicznego będzie również miało wpływ zwiększenie podaży pasz treściwych w celu uzupełnienia niedoboru pasz objętościowych.

Łatwo strawne węglowodany zawarte w paszach treściwych, szczególnie w tych o dużej zawartości zbóż, będą zwiększały prawdopodobieństwo kwasicy.

Warto więc poszukiwać alternatywnych źródeł energii. dobrym źródłem energii dla krów mlecznych nie powodującym silnego zakwaszenia treści żwacza mogą być np. wysłodki buraczane.

Podobał się artykuł? Podziel się!