W związku z aferą dotyczącą fałszowania mięsa wołowego mięsem końskim Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że do końca lutego br. Wojewódzcy Lekarze Weterynarii przekazali w sumie 7 powiadomień do właściwych Prokuratur w sprawie niekompletnej i źle prowadzonej dokumentacji.

W sumie łączna liczba próbek zbadanych do dnia 4.03.2013 r. w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach wynosi 126 próbek. Kolejne 137 próbki jest jeszcze w trakcie badań.

Dodatkowo terenowe Organy IW skontrolowały 837 nadzorowanych zakładów. Niektóre z nich były kontrolowane kilkukrotnie w związku z czym na chwilę obecną łączna liczba przeprowadzonych kontroli w ww. podmiotach wynosi 957.
Jak na razie w wyniku przeprowadzonych badań w kierunku obecności białka końskiego stwierdzono 3 wyniki dodatnie.

Udało się ustalić, że dwie próbki pochodziły z produktów wytworzonych z surowca pochodzącego z Polski, trzecia z towaru pochodzącego z innego państwa członkowskiego.

W chwili obecnej trwają badania ilościowe, mające na celu określenie proc. zafałszowania mięsa.