PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wapń - najważniejszy składnik mineralny organizmu

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 23-04-2014 09:34

Tagi:

Wapń pełni bardzo ważną rolę w wielu procesach biochemicznych. Jego niedobór może powodować poważne konsekwencje.



Wapń jest najważniejszym składnikiem mineralnym organizmu zwierzęcego. Magazynowany głównie w kościach, stanowi podstawowy ich budulec. Oprócz tego bierze udział w regulacji przepuszczalności błon komórkowych i przewodnictwie nerwowym. Wpływa także na prawidłową pracę mięśni i krzepnięcie krwi. Pełni również istotną rolę w licznych reakcjach enzymatycznych.

W przewodzie pokarmowym wapń wchłaniany jest głównie w dwunastnicy i jelicie czczym, a w mniejszym stopniu w jelicie biodrowym. Jego przyswajalność zależy przede wszystkim od formy, w jakiej występuje. Na intensywność wchłaniania wapnia wpływa także zawartość innych składników mineralnych oraz witaminy D3 w paszy. Nadmiar wapnia, wydalany jest z organizmu za pośrednictwem kału i moczu. Organizm traci dużą ilość wapnia wraz z mlekiem, dlatego tak istotne jest zapewnienie zwierzętom odpowiedniego poziomu tego pierwiastka w czasie laktacji.
Niedobór wapnia niesie ze sobą wiele negatywnych konsekwencji. U młodych zwierząt prowadzi do osłabienia organizmu i upośledzeniu układu ruchu.

Długotrwały niedobór może skutkować krzywicą, wadami postawy i tworzeniem się krwawych wybroczyn. U zwierząt dorosłych powoduje ospałość, ograniczenie ruchu, a w konsekwencji mniejsze spożycie paszy. Zwierzęta takie są również podatne na złamania kości. U krów mlecznych niedobór wapnia może powodować gorączkę poporodową. U loch w trakcie laktacji może skutkować odwapnieniem. Bardzo ważne jest odpowiednie zaopatrzenie niosek w wapń. U kur niedobór wapnia prowadzi, bowiem do zmniejszania nieśności i osłabienia skorupek. Dodatkowo, u ptaków użytkowanych rozpłodowo, zbyt mała ilość wapnia w paszy znacząco pogarsza wylęgowość.

Również nadmiar wapnia jest szkodliwy. Zbyt duża ilość tego pierwiastka w paszy prowadzi do pogorszenia apetytu, zmniejszenia pobrania paszy. W skrajnych przypadkach, skutkuje uszkodzeniem nerek i tworzeniem się złogów wapniowych w nerkach i moczowodach. Wpływa także negatywnie na prace serca, i może być przyczyną nagłej śmierci sercowej. Szczególnie wrażliwe na nadmiar wapnia, są zwierzęta młode, rosnące. Osobniki dorosłe, cechuje większa odporność na przedawkowanie wapnia.

Pasze roślinne zawierają na ogół niedostateczną ilość wapnia. Poziom tego pierwiastka w dawce musi być uzupełniony za pomocą pasz pochodzenia zwierzęcego lub mineralnego. Doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia jest mączka mięsna kostna, jednak ze względu na potencjalne ryzyko przenoszenie BSE, nie można jej stosować w żywieniu zwierząt.

Również mączka rybna posiada stosunkowo wysoką zawartość białka (>4 proc.). Wysoki koszt tego surowca, powoduje jednak jego ograniczone zastosowanie, a podstawowym uzupełnieniem wapnia w paszy są związki mineralne. Najczęściej jest to kreda pastewna (węglan wapnia), zawierająca 38 proc. niemal w pełni przyswajalnego wapnia. Fosforany wapniowe zawierają 21-32 proc. wapnia. Przyswajalność wapnia pochodzącego z tych związków jest nieco niższa niż z kredy, jednak są one także źródłem fosforu, i dlatego są chętnie wykorzystywane jako dodatek paszowy. Istnieje również możliwość zastosowanie innych minerałów jako źródło białka (dolomit, pył gipsowy), jednak strawność wapnia pochodzącego z tych związków jest znacznie niższa. Dodatkowo istnieje ryzyko zanieczyszczenia surowca metalami ciężkimi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.81.223
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!