PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Większa zdrowotność krów mieszańców

Większa zdrowotność krów mieszańców

Krzyżowaniem międzyrasowym krów mlecznych interesuje się coraz większa grupa hodowców. Czy faktycznie zdrowotność mieszańców jest wyższa?



Jednym z największych problemów z którym borykają się hodowcy bydła mlecznego jest zdrowotność ich stada. Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, czyli w Polsce ponad 90 proc. pogłowia krów mlecznych mają wysokie wymagania dotyczące ich utrzymania oraz przede wszystkim żywienia, przez co w Polsce jest duża grupa hodowców, których stada nie mają pokrytych pewnych potrzeb, a to może być powodem wystąpienia problemów zdrowotnych.

Wiele mówi się o większej zdrowotności krów innych ras użytkowanych mlecznie. Dla przykładu w skandynawskich programach hodowlanych (skandynawskie rasy czerwone: norweska, szwedzka czy duńska) duży nacisk jest kładziony na zdrowotność wymion. Rasy bydła, jak np. simmental czy montbeliarde wywodzą się z terenów górskich przez co mają silne nogi i zdrowe mocne racice.

Rasy te są dwukierunkowego użytkowania co oznacza, że w ich budowie pewną część stanowią również mięśnie, których na drodze selekcji zostały pozbawione krowy rasy wykorzystywanej jedynie w kierunku produkcji mleka – holsztyńsko-fryzyjskiej.

- Krzyżowanie międzyrasowe nie jest jednak rozwiązaniem na wszystko, a krowy mieszańce również wymagają - jak wszystkie krowy produkujące mleko, przede wszystkim bardzo dobrych pasz – bo nie da się przecież zrobić mleka z powietrza. Niemniej jednak zwierzęta te efektywniej wykorzystują zadaną paszę – tłumaczy holenderski hodowca Henk Schoonvelde.

W jego opinii tym co zabija krowy holsztyńsko-fryzyjskie jest tłuszcz. Ponieważ na drodze selekcji stworzono krowę o suchej budowie ciała, która odkłada rezerwy w tłuszczu, a nie w mięśniach. Mobilizacja tych rezerw przynosi szereg powikłań metabolicznych u HF-a, a mieszańce radzą sobie z nią doskonale.

- Choroby metaboliczne praktycznie nie dotykają moich zwierząt. Ketoza występuje u 1-2 proc. stada rocznie, gorączka mleczna stanowi pojedyncze przypadki, a w ogóle nie występują przemieszczenia trawieńca. Co ważne w moich warunkach produkcyjność czystych holsztynów i mieszańców utrzymuje się na zbliżonym poziomie, z tym że mieszańce wymagają mniejszych nakładów pracy, opieki czy żywienia – co czyni produkcję mleka w stadzie mieszańców bardziej opłacalną niż czystorasowych HF – wyjaśnia Hodowca.

Zdaniem Henka Schoonvelde większa efektywność produkcji w przypadku utrzymania krów mieszańców jest związana przede wszystkim właśnie z wyższą zdrowotnością i przez to niższymi nakładami na leczenie krów i niższe nakłady pracy.

- Brak problemów z mastitis to więcej mleka dostarczonego do skupu i mniej antybiotyków zużytych na leczenie. Incydentalne wystąpienie chorób metabolicznych to również więcej mleka i brak problemów w rozrodzie, a także mniej interwencji weterynarza. Większa długowieczność jest skutkiem wyższej zdrowotności, a korzyść z niej to mniejsze koszty brakowania. Dlatego też uważam, że z mieszańcami efektywność produkcji mleka jest wyższa – przekonuje Hodowca. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.15.20
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!