Eksportowana jest teraz spora część ćwierci wołowych oraz najpopularniejsze elementy. Rynki stale obecne na liście naszych największych odbiorców też nie czekały biernie na to, aż osłabiony chorobami bydła angielski rynek wykupi większość polskiego mięsa i wzmogły zakupy. Pośrednicy już dają sygnały o pierwszych brakach surowca.

Wraz z większym popytem rosną i ceny. Kilogram ćwierci już przekroczył w notowaniach 10 zł. Jeśli sytuacja na angielskim rynku nie wróci szybko do normy, będzie jeszcze drożej.

Ćwierci wołowe kompensowane

giełdy towarowe zł/kg

B 8,80 – 10,50 D 6,90 – 8,50 J 7,80 – 8,70 Wołowina zł/kg polędwica 55,00 – 60,00 mięsa drobne kl.I 9,50 – 12,90 mięsa drobne kl.II 5,30 – 9,00


Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes