Wzrost ten wynika z wyższych cen na rynkach największych odbiorców wołowiny z Urugwaju, tj. w Rosji i krajach UE. Średnia cena eksportowa wołowiny wysyłanej do Unii osiągnęła poziom 15569 USD/t za chłodzoną wołowinę oraz 8300 USD/t za mrożone mięso.

Do Urugwaju, jako potentata eksportującego wołowinę ma szansę dołączyć Paragwaj. Unijni weterynarze dokonali audytu paragwajskich ubojni. Wstępne
wyniki tej inspekcji są pozytywne, i dopuszczają eksport nieprzetworzonego mięsa na rynek unijny. Od 1995 roku Unia utrzymuje embargo na mięso pochodzące z tego kraju ze względu na zagrożenie związane z pryszczycą. Niedawna misja unijnych inspektorów potwierdziła, że niebezpieczeństwo związane z tą chorobą nie jest już groźne. Obecnie w paragwajskim systemie śledzenia zarejestrowanych jest 38 producentów, i to właśnie oni dostaną możliwość eksportu wołowiny na rynek Wspólnoty.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia