Pokazują to liczby sezonie kontrolnym, który wygasł pod koniec września, br. przedłożone przez niemieckie stowarzyszenie badań jakości i wydajności (DLQ).

Liczba krów mlecznych przetestowanych w ramach comiesięcznej kontroli  30 września 2017 r. spadła o 3,36 miliona do 14,6 miliona, czyli o około 0,4 proc. W bilansie z poprzedniego roku odnotowano spadek o 2,1 proc. Liczba producentów mleka zmniejszyła się o 2523 lub 5.4 proc. do 44212.

Tym samym średnia liczba krów na jednego posiadacza wzrosła o około 5 sztuk do 82,7 zwierzęcia Jednak według DLQ, wydajność mleka na krowę zmniejszyła się przy tym nieznacznie w stosunku do poprzedniego sezonu. Przeciętnie zwierzę podlegające w ostatnim sezonie kontroli mlecznej dało 8,541 kg mleka. Było to 58 kg mniej niż w sezonie 2015/2016.

Ilość tłuszczu wyprodukowanego przez krowę w tym samym okresie zmniejszyła się średnio o 4 kg do 349 kg w porównaniu do poprzedniego okresu sprawozdawczego, natomiast ilość białka pozostała niezmieniona na poziomie 295 kg. Średnia zawartość tłuszczu w mleku wynosiła 4,09 proc., a zawartość białka średnio 3,45 proc.

Najbardziej wydajne w okresie od października 2016 r. do września 2017 r. były krowy w Saksonii charakteryzowały się średnią roczną wydajnością mleka wynoszącą 9551 kg, drugie miejsc miały zwierzęta z Saksonii-Anhalt z 9531 kg i Turyngii 9509 kg.

Z kolei w Badenii-Wirtembergii i Bawarii średnia wydajność mleka na zwierzę wynosiła tylko 7696 kg i 7701 kg.

W sezonie 2016/2017 największa średnia wielkość stada krów mlecznych mleczne była w Berlinie-Brandenburgii i Meklemburgii-Pomorzu Przednim, odpowiednio ponad 394 i 359 zwierząt.

W ramach kontroli użytkowości mlecznej oprócz wydajności mleka jest również rejestrowana zawartości komórek w mleku. W kontroli mleka w sezonie 2016/2017 poziom komórek u badanych krów mlecznych spadł średnio do 235 tys. komórek na ml.

Nieznacznie w porównaniu z poprzednim sezonem wzrósł odsetek zwierząt w najlepszej klasie liczebności mniejszej niż 100 tys. komórek na ml. Udziały klas o wyższych zawartościach komórek odpowiednio się zmniejszyły. Ogólnie ponad 75 proc. krów w ubiegłym roku miało zawartość komórek w mleku mniejszą niż 200 tys. na ml.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!