W zestawieniu z poprzednią aukcją, ogólny indeks cenowy GDT spadł o 6,3 proc. Jeśli produkcja mleka w Nowej Zelandii wzrośnie, mogą nastąpić kolejne przeceny przetworów mlecznych.

Obniżki indeksów cenowych objęły większość produktów. Najsilniejszy spadek wystąpił w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (- 15,5 proc.) i pełnego mleka w proszku (- 12,4 proc.). Na plusie obroniły się tylko dwie pozycje: masło (+ 1,2 proc.) oraz maślanka w proszku (+ 8,4 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,8 proc.
• Masło – wzrost o 1,2 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 8,4 proc.
• Ser Cheddar – spadek o 4,2 proc.
• Laktoza – spadek o 4,3 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 6,6 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 15,5 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 12,4 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!