Wzdęcie żwacza jest schorzeniem metabolicznym dotykającym bydła w różnym wieku. Główną przyczyną wzdęć u bydła jest podawanie pasz łatwo fermentujących – zielonki z młodych roślin motylkowatych (zwłaszcza mokrych), przemarzniętych, spleśniałych, zagrzanych czy zepsutych pasz – źle sporządzone kiszonki.

 

W procesie trawienia dochodzi do powstania dużej ilości gazów w żwaczu. Gazy te magazynują się w przedżołądku i prowadzą do wzrostu ciśnienia w żwaczu. Skutkiem jest jego rozciągnięcie – widoczne powiększenie objętości brzucha.

 

Naturalnym mechanizmem usuwania gazów powstałych podczas trawienia jest ich odruchowe odbijanie  1-2 razy/minutę. W przypadku wzdęcia ten proces jest zaburzony.

 

Inne przyczyny występowania wzdęć u bydła:

1.      Niedrożność przełyku – nieodpowiednia struktura pasz (duże kawałki) może zablokować światło przełyku i uniemożliwić dalsze jej przesunięcie do żwacza

2.      Osłabiona praca żwacza – niewłaściwa struktura pasz, zbyt mała ilość włókna w paszy

3.      Predyspozycje genetyczne – wrodzona skłonność, niektóre osobniki są bardziej narażone na wzdęcia

Nagła zmiana dawki żywieniowej – przyczynia się do zaburzeń funkcji układu pokarmowego, wahania pH żołądka.

Warto zwrócić uwagę także na temperaturę pasz – zaleca się podawanie pasz o temperaturze około  10-15oC. Również należy unikać pojenia zwierząt bezpośrednio przed i po zadawaniu pasz łatwo fermentujących.

 

Wszystkie opisane wyżej nieprawidłowości mogą powodować wzdęcia o ostrym przebiegu. Nieleczone mogą prowadzić do pęknięcia żwacza a w konsekwencji śmierci zwierzęcia.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!