W ostatnich kilkudziesięciu latach długoterminowa selekcja doprowadziła do szybkiego wzrostu produkcji mleka rasy Holsztyńsko-Fryzyjskiej. Obecnie krowy tej rasy dominują w strukturze pogłowia w wielu rejonach świata. Jednak skutkiem ubocznym rosnącej mleczności krów są ich problemy zdrowotne, co stanowi duży koszt dla hodowców i producentów mleka. Metabolizm wysokowydajnych krów jest często „wyeksploatowany", co w konsekwencji powoduje schorzenia metaboliczne, problemy związane z rozrodem, kończynami oraz zdrowotnością wymienia.

Alternatywą dla wymagającego bydła mlecznego jakim jest rasa Holsztyńsko-Fryzyjska może być francuska rasa Montbeliarde. Krowy rasy Montbeliarde mają mniejsze wymagania paszowe, zwiększoną odporność oraz cechuje je łatwość aklimatyzacji do różnych warunków środowiskowych.

Przy wszystkich tych cechach mają stosunkowo wysoką wydajność mleczną oraz wysokie wskaźniki rozrodcze. Jest to rasa o dwukierunkowej użytkowości - mleczno-mięsnej. Typowe umaszczenie bydła rasy Montbeliarde jest dwukolorowe, czerwono-białe. Charakterystyczna biała głowa, nogi, brzuch oraz wymię.

W 2009 roku pod kontrolą użytkowości mlecznej objętych było 1 312 krów. Średnia wydajność krów rasy Montbeliarde była na poziomie 7 125 kg mleka, przy zawartości tłuszczu 4,12 proc. i białka 3,49 proc. Natomiast już w 2012 roku, wydajność mleczna tej rasy wynosiła 7 205 kg.

Dane za rok 2014 przedstawiają wzrost liczebności krów rasy Montbeliarde objętych oceną wartości użytkowej. Populacja aktywna krów tej rasy w ubiegłym roku wynosiła 2 612 sztuk, co daje wzrost o 7,6 proc. w porównaniu do 2013 roku. W strukturze rasowej Montbeliardy stanowią 0,36 proc. populacji ocenianych krów w Polsce.

Wyższą wydajność od Montbeliardów osiągają tylko krowy rasy polskiej Holsztyńsko-Fryzyjskiej (odmiany czarno-białej). Procentowa zawartość białka wynosiła 3,49 a tłuszczu 3,97. W porównaniu do 2013 roku, zaobserwowano nieznaczny spadek (o 2 kg) w produkcji białka i mleka.

Ponadto krowy rasy Montbeliarde produkują mleko o wysokiej jakości cytologicznej - posiada ono niską liczbę komórek somatycznych. Kombinowany typ użytkowania sprawia, że w porównaniu do rasy HF młode opasy rasy Montbeliarde charakteryzują się wyższymi przyrostami oraz lepszą wydajnością rzeźną.

Dodatkowo wizytówką rasy Montbeliarde jest:
• wartościowy skład chemiczny mleka - produkcja serów wysokiej jakości,
• prawidłowa budowa wymienia, duża odporność na mastitis,
• dobra płodność i długowieczność,
• bardzo dobra użytkowość mięsna.

Podobał się artykuł? Podziel się!