Na targach swoje produkty zaprezentował prawie 150 wystawców. W pawilonach targowych można było zobaczyć zarówno elementy wyposażenia (m.in. czochradła, poidła, hale udojowe, roboty udojowe, zgarniacze), jak i  pasze i dodatki paszowe, sprzęt i preparaty weterynaryjne, ogrodzenia, programy wspomagające zarządzanie w stadzie, a także mlekomaty i wiele innych.

Imprezie towarzyszyły konferencje naukowo-techniczne, prowadzone przez wybitnych teoretyków i praktyków w zakresie hodowli, żywienia, mechanizacji, a także higieny i zdrowia krów. Tematyka wykładów poruszała m.in. problemy żywienia krów wysokowydajnych, żywienie w okresie przejściowym, problemy w odchowie cieląt, zaburzenia rozrodu, a także zapalenia wymion u bydła. Referaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, przede wszystkim hodowców, którzy aktywnie uczestniczyli w dyskusjach po każdym wystąpieniu.

XI Międzynarodowym Targom Ferma Bydła tradycyjnie towarzyszyły konkursy: o Złote Medale i Znak Nowość. Komisja konkursowa oceniała ich funkcjonalność, innowacyjność i efektywność. Łącznie nagrodzono 56 firm, którym przyznano 49 Złotych Medali i 32 Znaki Nowość.

Laureatami nagrody CENTAUR Nauka-Praktyce im. prof. Tadeusza Konopińskiego zostali  prof. dr hab. Piotr Goliński i prof. dr hab. Adam Traczykowski,  natomiast Nagroda Złote Pióro Rolnicza Książka Roku przyznana została poradnikowi Bydło Mięsne – poradnik eksperta TOP AGRAR POLSKA – Polskie Wydawnictwo Rolnicze sp. z o.o. Tradycyjnie przyznane zostały również statuetki Mleczna Perła za najwyższą jakość przetworów mlecznych i osiągnięcia w promocji produktów. Wyróżniono 5 spółdzielni mleczarskich oraz łącznie 7 produktów.

Targi odbyły się w dniach 25-27.02.2011 w Poznaniu.