Przy produkcji mleka powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na pasze, które stosujemy w żywieniu, ale również na ilość i jakość powietrza - niezbędny czynnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania krów - uważa Andrzej Mirek, specjalista firmy Blattin Polska.

Jak wyjaśnia, właściwa wentylacja polega na ciągłej wymianie powietrza, czyli wprowadzeniu świeżego powietrza z zewnątrz, a jednoczesnym usunięciu powietrza „zużytego". Warunki termiczne panujące w oborze mają bardzo duży i istotny wpływ na zdrowotność i wydajność krów (produkcja mleka, prawidłowy rozród). Niedobór świeżego powietrza (tlenu) będzie powodował gorsze pobranie paszy co będzie powodowało obniżenie produkcji mleka. Niewydajna wentylacja powoduje zmniejszoną wymianę powietrza w oborze co skutkuje: wzrostem temperatury oraz zwiększeniem zawartości gazów w powietrzu (amoniak).

Według specjalisty Blattin optymalna temperatura w oborach dla krów mlecznych powinna być maksymalnie o 10˚ C wyższa (zimą) lub niższa (latem) niż na zewnątrz.

- Najlepszy komfort mają krowy w zakresie temperatur od +8 do +15˚ C, w takich warunkach są w stanie produkować na najwyższym poziomie. Ten warunek może zapewnić tylko dobra wentylacja. Spoglądając na lata, które w ostatnim czasie nawiedzają Polskę trudno jest osiągnąć te parametry temperaturowe bazując tylko i wyłącznie na wentylacji grawitacyjnej . Gdy temperatura przekracza +25˚C krowy dotyka dyskomfort termiczny co może być początkiem pojawiania się stresu cieplnego - tłumaczy Andrzej Mirek.

Specjalista zwraca uwagę na fizyczne objawy stresu cieplnego:

  • ospałość,
  • poszukiwanie cienia na zewnątrz i wewnątrz budynku,
  • poszukiwanie świeżego powietrza (gromadzenie się zwierząt przy otworach drzwiowych),
  • poszukiwanie zraszaczy i przechodzenie w ich kierunku,
  • dyszenie (ponad 60 oddechów na minutę),
  • ślinienie się.

Aby uniknąć stresu cieplnego można:

  • zwiększyć przepływ powietrza w oborze (np. poprzez powiększenie okien, zainstalowanie wentylatorów, albo zwiększenie ich mocy),
  • wykonać izolację w budynku,
  • zmniejszyć zagęszczenie zwierząt lub skrócić okresy ich przebywania w ciasnocie,
  • podawać duże ilości świeżej wody (także w okresie wypasania),
  • stalować zraszacze