PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zagrzana kiszonka – strata paszy

Zagrzana kiszonka – strata paszy

Autor: farmer.pl/Tomasz Piotrowski

Dodano: 26-03-2013 12:48

Tagi:

Wykorzystanie kiszenia jako metody konserwacji pasz objętościowych w żywieniu bydła stało się podstawą i nieodłącznym elementem krajobrazu polskiej wsi.



W produkcji kiszonek bardzo ważne jest zachowanie tzw. reżimu technologicznego, czyli od doboru odmiany, przez uprawę i nawożenie, aż po odpowiednią fazę i sposób zbioru. Końcowa faza przygotowania kiszonek – zagęszczenie silosu i okrycie folią kiszonkarską nie jest jednak ostatnim elementem uzyskania najwyższej jakości paszy.

Nieprawidłowe zagęszczenie masy w silosie oraz jego późniejsze nadmierne odkrycie, a także błędy podczas wybierania kiszonki przyczyniają się do zagrzewania się paszy. Zagrzewanie się jest spowodowane: rozwojem mikroflory tlenowej oraz drożdży i pleśni, czyli tzw. fermentacją wtórną.

Grzejąca się lub przypalona (często występująca w górnej warstwie silosu, tuż pod folią, ciemnej barwy) kiszonka nie mają praktycznie żadnej wartości, a podawanie zepsutej, pleśniejącej kiszonki stwarza realne zagrożenie wystąpienia chorób metabolicznych z ketozą na czele.

Zagrzaną lub psującą się kiszonkę należy usunąć, a jest to niewątpliwie strata dla gospodarstwa. Nie ma możliwości naprawienia tego błędu, co jedynie niedopuszczenie do wystąpienia tego zjawiska w przyszłym sezonie, przez zachowanie odpowiednich zasad –  dobre ubicie, stopniowe w miarę potrzeb odkrywanie pryzmy i zachowanie porządku w silosie podczas wybierania kiszonki – tłumaczy dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • MC 2013-04-04 14:32:30
    owijanie szeregowe w balotach eliminuje ten i wiele innych problemów. Pryzma jest już zbyt droga
  • M.Y. 2013-04-03 16:29:01
    do rolnik z wlkp: Hodowca ma rację. Jeżeli chciałbyś czegoś więcej na te temat poszukać to ta niebieska pleśń to grzyb o nazwie penicilium roqueforti
  • Figo78 2013-03-26 20:25:40
    Panie Lach :Zamiast się wymądrzać na temat kiszonek i dzielić włos na czworo ,może czas pomyśleć o innych sprawach kluczowych w sprawach hodowli krów mlecznych np.słomie ,która w OHZ Osięciny jest składowana pod chmurką ,tu dopiero są straty paszy ?! Obserwator
  • hodowca 2013-03-26 19:07:35
    do rolnik z wlkp zbyt dużo masy spadło w jedno miejsce i nie zostało dobrze ubite zostało trochę powietrza nie dużo i zaczyna pleśnieć tez to mam akurat w tym roku bo firma mi kosiła za szybko zestaw na pryzmę przywoził.
  • rolnik z wlkp 2013-03-26 16:21:31
    Uważam że zrobiłem dobrze kiszonkę z kukurydzy ,ubita nie za mokra ani za sucha a jednak są takie miejsca głęboko w środku ,warstwami jak były kolejne wózki,wielkości pięści, taka niebieska pleśń w tych miejscach jest ciepłe ,nie wiem jaki jest tego powód może ktoś się z tym spotkał?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.97.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!