PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zagrzana kiszonka – strata paszy

Zagrzana kiszonka – strata paszy

Autor: farmer.pl/Tomasz Piotrowski

Dodano: 26-03-2013 12:48

Tagi:

Wykorzystanie kiszenia jako metody konserwacji pasz objętościowych w żywieniu bydła stało się podstawą i nieodłącznym elementem krajobrazu polskiej wsi.



W produkcji kiszonek bardzo ważne jest zachowanie tzw. reżimu technologicznego, czyli od doboru odmiany, przez uprawę i nawożenie, aż po odpowiednią fazę i sposób zbioru. Końcowa faza przygotowania kiszonek – zagęszczenie silosu i okrycie folią kiszonkarską nie jest jednak ostatnim elementem uzyskania najwyższej jakości paszy.

Nieprawidłowe zagęszczenie masy w silosie oraz jego późniejsze nadmierne odkrycie, a także błędy podczas wybierania kiszonki przyczyniają się do zagrzewania się paszy. Zagrzewanie się jest spowodowane: rozwojem mikroflory tlenowej oraz drożdży i pleśni, czyli tzw. fermentacją wtórną.

Grzejąca się lub przypalona (często występująca w górnej warstwie silosu, tuż pod folią, ciemnej barwy) kiszonka nie mają praktycznie żadnej wartości, a podawanie zepsutej, pleśniejącej kiszonki stwarza realne zagrożenie wystąpienia chorób metabolicznych z ketozą na czele.

Zagrzaną lub psującą się kiszonkę należy usunąć, a jest to niewątpliwie strata dla gospodarstwa. Nie ma możliwości naprawienia tego błędu, co jedynie niedopuszczenie do wystąpienia tego zjawiska w przyszłym sezonie, przez zachowanie odpowiednich zasad –  dobre ubicie, stopniowe w miarę potrzeb odkrywanie pryzmy i zachowanie porządku w silosie podczas wybierania kiszonki – tłumaczy dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • MC 2013-04-04 14:32:30
    owijanie szeregowe w balotach eliminuje ten i wiele innych problemów. Pryzma jest już zbyt droga
  • M.Y. 2013-04-03 16:29:01
    do rolnik z wlkp: Hodowca ma rację. Jeżeli chciałbyś czegoś więcej na te temat poszukać to ta niebieska pleśń to grzyb o nazwie penicilium roqueforti
  • Figo78 2013-03-26 20:25:40
    Panie Lach :Zamiast się wymądrzać na temat kiszonek i dzielić włos na czworo ,może czas pomyśleć o innych sprawach kluczowych w sprawach hodowli krów mlecznych np.słomie ,która w OHZ Osięciny jest składowana pod chmurką ,tu dopiero są straty paszy ?! Obserwator
  • hodowca 2013-03-26 19:07:35
    do rolnik z wlkp zbyt dużo masy spadło w jedno miejsce i nie zostało dobrze ubite zostało trochę powietrza nie dużo i zaczyna pleśnieć tez to mam akurat w tym roku bo firma mi kosiła za szybko zestaw na pryzmę przywoził.
  • rolnik z wlkp 2013-03-26 16:21:31
    Uważam że zrobiłem dobrze kiszonkę z kukurydzy ,ubita nie za mokra ani za sucha a jednak są takie miejsca głęboko w środku ,warstwami jak były kolejne wózki,wielkości pięści, taka niebieska pleśń w tych miejscach jest ciepłe ,nie wiem jaki jest tego powód może ktoś się z tym spotkał?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!