PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zimny wychów w budkach z mauzerów

Zimny wychów w budkach z mauzerów Budka do zimnego wychowy wykonana ze zbiornika 1000 l Fot. Anna Załęska

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 23-12-2015 08:15

Tagi:

Do zimnego wychowu cieląt przekonuje się coraz większa liczba polskich hodowców bydła. Jednak dość wysoka cena fabrycznych budek, odstrasza wielu rolników od zastosowania tego systemu w praktyce. Rozwiązaniem może być zrobienie budek własnoręcznie np. z tzw. mauzerów.



Domki dla cieląt można wykonać również sposobem gospodarczym z plastiku. Materiałem na takie budki, mogą być zbiorniki o pojemności 1000 l, tzw. "mauzery". Na takie rozwiązanie zdecydował się hodowca bydła z Wielkopolski. Jak mówi:

- Plastikowy zbiornik wyjmuje się ze stelażu, następnie odcina dno i wycina wejście. Dodatkowo stelaż z metalowych rurek, oryginalnie ochraniający zbiornik, służy jako wygrodzenie wybiegu. - Dodaje hodowca bydła mlecznego z Wielkopolski, który stosuje zimny wychów cieląt już od 10 lat.

Zbiornik 1000 l można kupić już za 100-150 zł. Jest to więc wielokrotnie niższy koszt, w porównaniu do fabrycznych budek.

Jak mówi hodowca, domki spełniają swoje zadanie. Podczas silnych mrozów wykorzystywana jest plandeka, która osłania cielęta przed bocznym wiatrem. Taka ochrona w zupełności wystarcza.

- Na dzień dzisiejszy budki stoją pod gołym niebem, ale w planach jest zbudowanie zadaszenia dodatkowo chroniącego cielęta. Jednak jak pokazuje praktyka, nawet w takiej formie jak obecnie rozwiązanie się sprawdza. W tym roku były dosyć mocne upały, a pomimo to nie było większych problemów. Na wypadek silnych mrozów, mamy przygotowaną plandekę, która zakładana jest na wygrodzenia wybiegów. Dzięki niej zwierzęta są chronione przed bocznym wiatrem. Zimne powietrze dostaje się jedynie z góry. Jest również możliwość zabezpieczenia cieląt za pomocą ustawienia ściany z balotów, jednak dotychczas nie było potrzeby tego robić. - Mówi hodowca bydła.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • john 2015-12-23 14:49:47
    Czy jest jakis praktyk który utrzymuje ten system???
    jak długo może przebywać jałówka mięsna w takim "igloo"???
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!