Produkty objęte dopłatą unijną:

Kategoria I

a) mleko poddane obróbce cieplnej (w tym mleko bezlaktozowe),
b) mleko poddane obróbce cieplnej z czekoladą, sokiem owocowym lub smakowe, zawierające wagowo co najmniej 90% mleka oraz maksymalnie 7% dodanego cukru i/ lub miodu,
c) fermentowane produkty mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego, smakowe lub niesmakowe, zawierające wagowo co najmniej 90% mleka oraz maksymalnie 7% dodanego cukru i/ lub miodu,

Kategoria II

smakowe i niesmakowe fermentowane produkty mleczne z owocami, zawierające wagowo co najmniej 80% mleka oraz maksymalnie 7% dodanego cukru i/lub miodu,

Kategoria III

smakowe i niesmakowe sery świeże i przetworzone, zawierające wagowo co najmniej 90% sera,

Kategoria V

pozostałe smakowe i niesmakowe sery, zawierające wagowo co najmniej 90% sera.

Stawki dopłat do mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych obowiązujące w roku szkolnym 2008/2009

Europejski plakat
Placówki oświatowe uczestniczące w programie „Szklanka Mleka” są zobowiązane do umieszczania w swoich siedzibach plakatów europejskiego programu dopłat do spożycia mleka w szkołach informujących, że spożycie mleka i przetworów mlecznych jest dotowane przez Unię Europejską.

Minimalne wymagania dla plakatu europejskiego programu dopłat:

* rozmiar plakatu: A3 lub większy,
* wielkość liter: 1 cm lub więcej,
* tytuł: Europejski program dopłat do spożycia mleka w szkołach,
* treść: przynajmniej następująca treść uwzględniająca rodzaj instytucji oświatowej: „Nasza (rodzaj instytucji oświatowej) dostarcza produkty mleczne objęte dotacjami Unii Europejskiej w ramach europejskiego programu dopłat do spożycia mleka w szkołach”,
* zaleca się podkreślenie wartości odżywczych i wskazówek żywieniowych dla dzieci,
* umieszczenie: widoczne i czytelne miejsce przy głównym wejściu do instytucji oświatowej.


Nowy termin na składanie wniosków o dopłaty