ZM Biernacki to już piąty podmiot w Polsce, obok Elkopol-u, Zakładów Mięsnych "Górny", ECO-Beef, a także Zakładów Mięsnych Warmia, który dołączył do grona producentów wysokiej jakości wołowiny ze znakiem QMP.

Rosnące wymagania konsumentów stały się punktem wyjścia dla podnoszenia standardów produkcji wołowiny poprzez wprowadzenie dodatkowych systemów kontroli jakości. Pierwszym tego typu programem wspierającym produkcję wysokogatunkowego mięsa wołowego w Polsce jest System QMP (Quality Meat Program). QMP to krajowy system jakości żywności dotyczący kulinarnego mięsa wołowego. Został stworzony w 2008 roku przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Bydła Mięsnego. Oznaczenie QMP na wyrobach gwarantuje nie tylko najwyższą jakość, ale także powtarzalny, wspaniały smak i kontrolę na każdym etapie produkcji. 

- Polacy podróżują po świecie, poznają wysokiej jakości produkty i chcą mieć dostęp do takich samych na co dzień. Dobra wołowina QMP to odpowiedź na ich oczekiwania. Każdy, kto pracuje w Systemie QMP (hodowca, przetwórca, firmy transportowe), musi przestrzegać ściśle określonych reguł , począwszy od doboru rasy bydła i sposobu jego karmienia po transport. To właśnie dzięki restrykcyjnym normom, wołowina z certyfikatem QMP, która trafia do handlu i na stoły, jest zawsze smaczna, krucha, soczysta i miękka co jest warunkiem osiągnięcia kulinarnego sukcesu – tłumaczy Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Bydła Mięsnego.

- Biorąc pod uwagę tendencję na rynku, które coraz wyraźniej wskazują, że Polacy chętniej, dokonując wyboru zakupowego, kierują się wysoką jakością produktów, cieszy nas, że kolejny podmiot dołączył do grona dostawców z certyfikatem QMP – dodaje.

Powstały w 1993 roku Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki to jeden z liderów w Europie Środkowej w zakresie produkcji i przetwórstwa mięsa wołowego.

- Konsumenci wiedzą, że objęcie produkcji systemem jakości, oznacza wiarygodność. Dlatego staramy się ciągle udoskonalać naszą ofertę, różnicować asortymenty, wszystko po to, by wzmocnić zaufanie Klientów do naszej firmy i sprostać ich rosnącym wymaganiom. – tłumaczy Karolina Nawrocka-Mamet, z–ca dyrektora generalnego, Zakładu Przemysłu Mięsnego Biernacki.

- Certyfikacja otwiera przed nami nowe możliwości. Docelowo chcielibyśmy objąć nią całą gamę produktów marki Beef Master – podsumowuje Nawrocka-Mamet.

W roku 2013 wartość produkcji certyfikowanej wołowiny w systemie QMP przekroczyła 4 mln PLN, w bieżącym roku celem jest podwojenie produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!