Jak czytamy na najnowszym raporcie przygotowanym przez analityków banku Credit Agricole, cena skupu żywca wołowego zwiększyła się w październiku do 5,91 zł/kg wobec 5,83 zł/kg we wrześniu (wzrost o 5,2 proc. w relacji rok do roku). W tym samym czasie cena pasz dla bydła nie zmieniła się w stosunku do września i wyniosła w październiku 1,39 zł/kg (spadek o 2,3 proc. w relacji rok do roku). 

Co takie ceny oznaczają dla opłacalności, pokazuje najlepiej relacja kosztów paszy do cen żywca.  

-W październiku relacja cen żywiec/pasza wyniosła 4,26 wobec 4,19 we wrześniu i 3,96 przed rokiem, sygnalizując wzrost opłacalności produkcji mięsa wołowego.- Dodają analitycy w raporcie. 

Według analizy ekspertów z Credit Agricole, cena żywca ma rosnąć. 

-Prognozujemy, że cena skupu za 1 kg żywca wołowego w Polsce wyniesie ok. 5,74 zł na koniec IV kw. 2015 r., I kw. 5,89 zł, II kw. 6,10 zł, III kw. 6,03 zł, a na koniec IV kw. 5,71 zł. Wzrost odsezonowanej ceny mięsa wołowego w znacznym stopniu wynikać będzie z silnego popytu zagranicznego.- Czytamy w raporcie.