- Krowy są w stanie zmobilizować dziennie ponad 1 kilogram własnego tłuszczu, by zrekompensować straty energetyczne powstałe w skutek nieprawidłowego bilansu energetycznego. Nadmierna mobilizacja zapasów tłuszczowych stanowi duże obciążenie dla wątroby i może prowadzić do jej stłuszczenia – mówi Marcin Goździela, Dyrektor Linii Gatunkowej Bydło w firmie Provimi.

Stłuszczenie wątroby może prowadzić do innych zaburzeń, takich jak:  ketoza, przemieszczenie trawieńca, choroby kopyt, zapalenie wymion, zapalenie macicy, zatrzymanie łożyska, spadek płodności oraz zaburzenia produkcji mocznika. Nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby ma zatem zgubny wpływ na stan zdrowia zwierząt oraz ich mleczność i opłacalność hodowli.

- Nowy dodatek paszowy LIFT pomaga zoptymalizować naturalne zasoby gromadzone w wątrobie i zwiększyć produktywność wysokowydajnych krów mlecznych, wpływa na zdrowie i płodność zwierząt. Formuła oraz  skuteczność udoskonalonego mleka CLS, które obecnie nosi nazwę  LIFT zostały potwierdzone przez badania przeprowadzone przez firmę Provimi w Holandii – podkreśla Marcin Goździela.

Wykazano, że LIFT - przynosi lepsze rezultaty w zakresie poprawy i funkcjonowania wątroby niż mleko CLS, poprawia metabolizm, pozwala na wydajniejsze wykorzystywanie składników odżywczych i ogranicza mobilizację zapasów tłuszczu, dostarcza więcej energii do gruczołów mlekowych, co wpływa na mleczność, zmniejsza ryzyko występowania stłuszczenia wątroby.