PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dioksyny w jajach… niekoniecznie ekologicznych

Dioksyny w jajach… niekoniecznie ekologicznych fot. Pixabay

Autor: MP

Dodano: 16-02-2016 12:04

Tagi:

Zbadano 20 jaj – „losowo pobranych” – a wnioski wyciągnięto w stosunku do „wiejskich jaj”.



Informacja o rzekomym skażeniu dioksynami jaj pochodzących z wiejskich, ekologicznych gospodarstw wywołała poruszenie wśród naszych czytelników. Poprosiliśmy o informację autora badań.

„Sam jestem zdziwiony skalą problemu, jaki nagłaśniają media – odpisał nam prof. Adam Grochowalski. - Używanie określenia, że badane przez nas jaja były tzw. ekologiczne jest nie do końca właściwe i może źle być interpretowane w odniesieniu do prawdziwie, ekologicznie wytwarzanych jak w odpowiednio do tego przygotowanych i prowadzonych fermach. 

Odpowiadam zatem na Pani pytania:

 1. jakie badania przeprowadzono (skala, wielkość próby), aby dojść do wniosku, że jaja zakupione "od lokalnych indywidualnych dostawców" zawierają niedopuszczalne stężenia dioksyn

Przedmiotem badania było około 20 jaj pochodzących od losowo pobranych (kleparz, indywidualni gospodarze) zarówno przez przedstawicieli Alarmu Smogowego w Krakowie, jak i osoby prywatne.

To nie duża skala badań, ale jednocześnie badano jaja z dużych farm.

2. czy badane były jaja od innych dostawców

j.w.

Ponadto badane były produkty zawierające jaja w proszku, jako dodatki paszowe i niektóre komponenty na bazie jaj do produktów żywnościowych.

3. czy innego rodzaju produkty rolnicze były badane pod tym względem 

Laboratorium nasze bada wiele produktów rolniczych, ale nie było zainteresowania (zleceniodawców), aby badać inne produkty z terenów, z których pobrano problematyczne jaja.

4. czy wcześniej przygotowywano już podobne badania (np. czy badano kury)

Tak, kury były wielokrotnie badane (mięso kurze i tłuszcz drobiowy, ale fermowy), od dużych producentów.

5. na jakiej podstawie powiązano stężenie dioksyn i stan zanieczyszczenia powietrza, czy wykluczono np. drogę pokarmową jako źródło skażenia (pasze).

Z informacji uzyskanych prywatnie wynika, że jaja w których wykryto podwyższoną zawartość dioksyn nie były karmione paszą dostępną w handlu, ale kury żywiły się w przydomowych zagrodach.

Nie mam informacji odnośnie czym były dokarmiane.

Pragnę jednak nadmienić, że tzw. profil kongenerowy dioksyn (jest to informacja o składzie poszczególnych dioksyn) jednoznacznie wskazuje na termiczne źródło dioksyn i profil ten jest tzw. spalarniowy, czyli pochodzi z niekontrolowanego spalania odpadów. Dotyczy to spalania odpadów w piecach domowych, co jest zjawiskiem powszechnym. Stąd moje stanowisko w sprawie dyskusji odnośnie źródła tych zanieczyszczeń. 

Na zakończenie: Nie wiem skąd media wzięły informację, że badane jaja pochodziły z gospodarstw ekologicznych. To nieprawda. Jaja były kupione (lub otrzymane) od indywidualnych rolników z terenów województwa małopolskiego. W szczególności kierowano się rejonami, gdzie występuje duże zanieczyszczenie powietrza spowodowane smogiem.”

Tyle prof. Adam Grochowalski. A nam pozostaje mieć nadzieję, że badania będą kontynuowane – także w celu potwierdzenia korzystnego wpływu wiejskich jaj na organizm człowieka.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • jajcarz 2016-02-18 16:44:50
    jaja wiejskie w zadnym stopniu nie są ekologiczne w pełnym tego słowa znaczeniu...jajka ekologicznie z ekologicznego chowu a jajka wiejskie z wolnego chowu to dwie różne rzeczy jak Pis i PO... JAJKA ZE WSI NIE SĄ EKOLOGICZNE. czesto to jeszcze gorszy syf niz te fermowe.. ciekaw ile znawców i zwolenników jaj wiejskich od babci z podwórka żre te jajka które są zaplodnione... i jajecznica z zarodkeim ;p
  • miscantus 2016-02-18 09:23:54
    Za srebrniki zrobi się wszystko!
  • Znafca 2016-02-16 19:32:40
    Czyli nawet jakiś prof się podkłada :) ale czego się nie robi dla pieniędzy i za pieniądze.. niestety na świecie wiedzie trend biznesu i robieniu kasy na żywności i żywieniu ludzi gownem a nie kreowanie zdrowej żywności.. z tymi badaniami jest jak z komisją ds tragedii smoleńskiej, już znają wynik tylko trzeba znaleźć chore kury i chore jaja.
  • Rapier 2016-02-16 16:35:10
    A więc jednak badanie z tezą. Sądziłem, że to przemysł fermowy opłacił te badania, no ale skoro pojawił się Alarm Smogowy to już wszystko jasne.
  • kissmy... 2016-02-16 14:12:01
    zgadnijcie na czyje zlecenie napisano artykuł o niebezpiecznych jajkach z wolnego wybiegu
  • arszczecin 2016-02-16 13:16:42
    Na GW najlepsza jest MP
    :P
  • Tereska 2016-02-16 12:52:36
    Jak zwykle pismaki rozdmuchali temat i swoje dołożyli. Dzięki MP za dociekliwość.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.40.41
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!