Jak napisała ARR w 2017 r. przyrost produkcji drobiu, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kierowany głównie na rynki zagraniczne.

"Wzrost eksportu drobiu może ulec jednak spowolnieniu w stosunku do 2016 r. ze względu na przypadki grypy ptaków stwierdzone również w Polsce. Na rynku światowym dużą konkurencję dla polskiego drobiu mogą stanowić produkty pochodzące z Brazylii. Przewiduje się, że w 2017 r. eksport drobiu może wzrosnąć o około 9 proc. i zbliżyć się do poziomu 1,4 mln ton" - napisano.

ARR napisała, że przewidywany w 2017 r. dalszy wzrost produkcji żywca drobiowego na rynku krajowym, przy ograniczonych możliwościach wzrostu eksportu, przyczyni się do utrzymania cen kurcząt brojlerów na względnie niskim poziomie - zbliżonym do notowanego w roku 2016.

"Czynnikiem ograniczającym spadek cen będzie rosnąca konsumpcja tego mięsa w Polsce oraz w innych krajach Unii Europejskiej" - napisano. 

Podobał się artykuł? Podziel się!