PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

ARR: Produkcja drobiu w Polsce będzie nadal rosła

ARR: Produkcja drobiu w Polsce będzie nadal rosła Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 19-02-2017 10:01

Tagi:

Agencja Rynku Rolnego prognozuje, że produkcja drobiu w Polsce będzie nadal rosła, choć już nie tak szybko jak dotychczas. Barierą będą ograniczenia w eksporcie oraz spadek opłacalności produkcji ze względu na niskie ceny. Wzrośnie spożycie drobiu.



"Przy ograniczonych możliwościach zwiększania eksportu ceny kurczaków będą utrzymywały się na niskim poziomie (...). Czynnikiem ograniczającym spadek cen będzie rosnąca konsumpcja tego mięsa w Polsce oraz w Unii Europejskiej" - prognozują analitycy Agencji Rynku Rolnego.

Według nich, w marcu tego roku cena skupu kurcząt brojlerów będzie kształtowała się na poziomie 3,20-3,40 zł za kg, a w czerwcu 3,30-3,50 zł/kg.

W 2016 r. nastąpił dynamiczny wzrost produkcji drobiu w Polsce. Szacuje się, że produkcja żywca drobiowego wyniosła ponad 3,3 mln ton i była o 17 proc. większa niż w roku poprzednim. Jak zauważają eksperci, rozwój produkcji wynikał głównie z możliwości zwiększania sprzedaży zagranicznej, a w mniejszym stopniu ze wzrostu popytu wewnętrznego.

Do zwiększania produkcji zachęcała opłacalność produkcji, utrzymująca się pomimo niskiego poziomu cen zbytu.

Ceny drobiu w ubiegłym roku spadały, w poszczególnych miesiącach 2016 r. były o 4-11 proc. niższe niż w roku 2015. Według danych GUS, w grudniu u.br. średnia cena żywca drobiowego w Polsce wyniosła 3,53 zł/kg i była o 5 proc. niższa niż przed rokiem.

Zdaniem analityków, w 2017 r. produkcja drobiu będzie nadal rosła. Jednak uwzględniając utrzymujący się spadek cen i malejącą rentowność produkcji, dynamika wzrostu prawdopodobnie zmniejszy się do ok. 5 proc.

W ubiegłym roku znacząco wzrósł eksport drobiu, bo aż o 19 proc., wywieziono go ponad 1,2 mln, były to głównie kurczaki. Polski drób jest bardzo konkurencyjny cenowo, a do zwiększenia sprzedaży zagranicznej zachęcał poziom cen eksportowych, który przewyższał ceny uzyskiwane na rynku krajowym.

W sumie eksportowane jest ok. 40 proc. całej produkcji drobiu w Polsce.

Polskie kurczaki, indyki, kaczki i gęsi trafiają głównie na rynek unijny (80 proc. eksportu), gdzie w styczniu-listopadzie u.br. wyeksportowano ich 0,9 mln ton. Najwięcej sprzedawane jest w Niemczech (16-proc. udział w eksporcie), Wielkiej Brytanii (9 proc.), w Czechach i Holandii (po 7 proc.) oraz we Francji (6 proc.).

Wywóz na rynki pozaunijne zwiększył się do 0,2 mln ton, tj. 34 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2015 r. i stanowił 20 proc. wolumenu eksportu ogółem. Głównymi kierunkami sprzedaży, poza UE, były: Ukraina (6 proc.), Hongkong (3 proc.) oraz Chiny, Benin i Kongo (po 2 proc.).

Jak wskazuje Instytut Ekonomiki Produkcji i Gospodarki Żywnościowej, właściwości dietetyczne oraz łatwość przygotowania potraw z mięsa drobiowego wpływały na dynamiczny wzrost jego konsumpcji w ostatnich latach. W 2016 r. spożycie drobiu zwiększyło się o 1,4 kg do 28,5 kg na mieszkańca. W 2000 r. spożycie drobiu wyniosło tylko 14,7 kg na osobę.

Według danych GUS, w 2016 r. ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 2,3 proc. niższe niż w 2015 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 1,5 proc. i 0,5 proc. Przewiduje się, że w 2017 r. konsumpcja drobiu wzrośnie o 2 proc. do 29 kg na mieszkańca, do czego przyczyni się niski poziom cen detalicznych tego mięsa oraz jego konkurencyjność wobec mięsa czerwonego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Europejczyk 2017-02-20 10:29:27
    Antybiotyki w paszach leczniczych podawane są na wielu fermach w całym cyklu tuczu. Z jednej strony ich obecność uzasadniają warunki, w jakich obecnie odbywa się hodowla broilera przypominająca fabryki śmierci. Z drugiej strony koncerny farmaceutyczne, czyli najbogatsza branża świata (bo najbardziej dochodowa) wpływają na weterynarzy i lobbystów aby skutecznie promowali ich zużycie i skutecznie zniechęcali naturalne produkty pochodne z rafinacji olejów roślinnych (kwasy i destylaty tłuszczowe) spełniające idealnie taka samą rolę w eliminowaniu bakterii jak antybiotyki ale nie przynoszące takich fortun. Branża drobiowa będzie wzrastać ponieważ mięso drobiowe pozostanie najtańszym źródłem białka zwierzęcego, produkowanym w cyklu krótszym niż 2 miesiące dzięki czemu najtańszym. A przy okazji najbardziej zatrutym chemią..
  • miejski patrol 2017-02-20 07:10:47
    hormony i antybiotyki-zdrowa zywność polska
  • C#@12yt 2017-02-19 14:51:56
    Jako konsument chciałbym też by Agencja zorganizowała walkę z tuczeniem drobiu antybiotykami a szczególnie ukróciła ich nielegalny obrót idący w dziesiątki ton. Właśnie /większość bo może kilku jest uczciwych/ hodowcy drobiu są ich odbiorcami tak jak i różnych niedozwolonych w hodowli mączek. Tacy świadomi ci rolnicy i świadomie trują współobywateli. A żeby nie było że piszę wyssane z palca wiadomości odsyłam do reportaży dziennikarza śledczego w ubiegłym roku w TVN. Dosłownie udokumentował to. Ale za czasów PO i PSL ukręcano łeb takim sprawom na korzyść producentów. Tak jak w wielu innych wypadków np. soli drogowej w żywności, przeterminowanych konserw mięsnych z zachodu użytych do produkcji wędlin w Polsce, proszku jajecznego itd. itd. To wszystko nasi "świadomi" producenci żywności hołubieni przez rząd różnymi ulgami, dodatkami z naszych wspólnych pieniędzy, którzy za nasze pieniądze nas trują. Może PIS dobierze się do skóry pazernym cwaniakom, którzy oślepieni żądzą pieniądza i szybkiego wzbogacenia się narażają zdrowie i życie milionów Polaków ? Życzę tego sobie i wszystkim konsumentom. A teraz hejtujcie i odsądzajcie od czci i wiary szanowni "producenci". Bo nie ma żadnego uzasadnienia dla tego co robicie.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!