PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak założyć hodowlę kury zielononóżki kuropatwianej?

Autor: Projekt "Dajmy sobie pracę - Ekoszansa"

Dodano: 15-01-2008 14:22

Tagi:



Ze względu na charakterystyczne „galicyjskie” ubarwienie, kury zielononóżki były utrzymywane w polskich gospodarstwach. Posiadanie ich było wyrazem patriotyzmu gospodarza.

W okresie międzywojennym, po odzyskaniu niepodległości, zielononóżki kuropatwiane stały się niemal rasą „kultową” - jako „przetrwała” polska rasa. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z czasopisma „Hodowca drobiu”, z artykułu Bronisława Obfidowicza z 1879 r. Kurę tą, na krajowej wystawie we Lwowie w 1894 r. po raz pierwszy wystawiono pod nazwą „zielononóżka”.

Kura ta zaliczana jest do rasy ogólnoużytkowej. Jest stosunkowo lekka, osiąga wagę do 2 kg. Charakteryzuje się zielonkawą barwą skoków i kuropatwianym upierzeniem, wytrzymałością na niskie temperatury, dość wysoką nieśnością, posiada dobre cechy mateczne, doskonale potrafi wykorzystywać warunki naturalne.

Średnia nieśność zielononóżek określana jest na 150-180 jaj o masie 55-58 g. Ponieważ kura ta sprawdza się w chowie drobnostadkowym (do 350 szt. – powyżej tej liczby kury się nie rozpoznają, traktują się jako obce osobniki) nadaje się do chowu w małych i średnich gospodarstwach. Nie wykorzystuje się jej w chowie bezwybiegowym, w zamkniętych i zagęszczonych kurnikach. Czynnik ten był jedną z przyczyn zmniejszania się liczebności zielononóżek.

Do lat 60-tych były utrzymywane w gospodarstwach na terenie całej Polski, w latach 70-tych, w okresie rozwoju wielkich ferm praktycznie zaprzestano chowu ze względu na brak dostosowania tych kur do chowu wielkostadnego i bezwybiegowego.

Zielononóżka wymaga zapewnienia wybiegów – pastwisk, sadów, łąk. Potrafi oddalać się od kurnika do 1 km i wracać na noc. Jaja kur zielononóżek mają obniżoną o 30 proc. zawartość cholesterolu, a mięso najniższą zawartość tłuszczu surowego. Ze względu na te walory istnieje możliwość wykorzystywania jaj i mięsa do produkcji żywności ”markowej”, o wysokiej jakości.

W ostatnich latach jest to kura dość popularna, z pewnością dzięki podejmowanym działaniom na rzecz ochrony rodzimych ras zwierząt. Pierwsze programy zachowania rodzimych ras drobiu, tworzone przez Instytut Zootechniki i później Zootechniczny Zakład Doświadczalny Chorzelów koło Mielca, pochodzą z 1972 r.

1. Budowa kurnika lub zaadaptowanie pomieszczenia z przeznaczeniem na kurnik

Przystępując do budowy kurnika należy uwzględnić wielkość planowanej hodowli, a przy tym maksymalne obsady wewnątrz budynku inwentarskiego dla: piskląt, kurek w odchowie oraz kur niosek.

.header {background-color: #9CCBFF;} .linehdr {background-color: #CEFFFF; font-weight: bold; text-align: right !important;} #pricing td {text-align: center; vertical-align: middle; font-size: 10px;} .eventr {background-color: #DDDDDD;} .oddtr {background-color: #FFFFFF;}

wiek drobiu obsada  
Do 1 tygodnia 35 szt./m2
Do 3 tygodni 25 szt./m2
Do 4 tygodni 20 szt./m2
Do 16 tygodni 10 szt./m2
W okresie nieśności 6 szt./m2

2. Przygotowanie wychowalni dla pisklaków

Pomieszczenie, w którym będą przebywały pisklaki powinno być odpowiednio przygotowane, po to, aby uniknąć w przyszłości chorób. Wychowalnia powinna być wybiałkowana, wyposażona w kwoki elektryczne, karmidełka, poidełka, żwirek, termometr, piecyk elektryczny, podłoga musi być wyścielona.

3. Dezynfekcja pomieszczenia

Minimum 2 razy do roku należy wykonywać dezynfekcję wraz z bieleniem ścian wapnem. Okna należy myć raz na dwa miesiące. Inne środki dopuszczone do dezynfekcji budynków inwentarskich zalecane do stosowania w rolnictwie ekologicznym to: 

.header {background-color: #9CCBFF;} .linehdr {background-color: #CEFFFF; font-weight: bold; text-align: right !important;} #pricing td {text-align: center; vertical-align: middle; font-size: 10px;} .eventr {background-color: #DDDDDD;} .oddtr {background-color: #FFFFFF;}

Środek dezynfekcyjny Przeznaczenie i warunki stosowania
Mleczko wapienne Do malowania ścian (dezynfekować puste pomieszczenia, bez kur)
Wapno palone Do dezynfekcji posadzki lub ściółki
Soda kaustyczna Do mycia posadzki (dezynfekować puste pomieszczenia, bez kur)
Potas kaustyczny Do mycia posadzki (dezynfekować puste pomieszczenia, bez kur)
Formalina Do gazowania pomieszczeń(dezynfekować puste pomieszczenia, bez kur)
Mączka bazaltowa Do dezynfekcji ściółki
Mączka fosforowa Do dezynfekcji ściółki

Przed wstawieniem ptaków do kurnika sprzęt do karmienia i pojenia myje się gorącą wodą z dodatkiem szarego mydła.

4. Wyposażenie kurnika

Kurnik powinien być wyposażony w gniazda, grzędy i podgrzędy, okno z możliwością regulacji stopnia nawiewu, karmidełka, poidełka, tace ze żwirkiem, otwór wybiegowy z klapą zamykającą.

5. Wyściełanie podłogi słomą

6. Przygotowanie wybiegu

Wybiegi powinny być ogrodzone i obsadzone drzewami oraz krzewami lub wyposażone w daszki zapewniające cień podczas upałów, ochronę przed wiatrem i deszczem. Wybiegi należy wyposażyć w poidła i karmidła, aby kury miały stały dostęp do wody i paszy. Dobrze jest podzielić wybieg na kwatery, zmieniając co jakiś czas miejsce. Teren powinien być co jakiś czas wywapnowany, przeorany i zadarniony. Możemy go zrekultywować, pozbyć się pasożytów i patogenów.

7. Zakup piskląt

Pisklęta należy kupować tylko z certyfikowanej wylęgarni. Co jakiś czas powinno się dokonywać przeglądu stada, usuwając pisklęta o niezagojonych pępowinach, z objawami biegunki. Przez cały okres wychowu należy pisklęta dokładnie obserwować.

8. Przygotowanie paszy dla ptaków

W ekologicznym chowie niedopuszczalne są produkty genetycznie modyfikowane. Natomiast można przygotowywać:
a) pasze objętościowe – a wśród nich młode zielonki (kapusta pastewna, koniczyna czerwona, liście buraków cukrowych, lucerna, pokrzywa młoda) lub zimą przygotowane z nich kiszonki, parowane ziemniaki, buraki pastewne, cukrowe i półcukrowe, marchew pastewna, siano z koniczyny, lucerny, pokrzywy;
b) pasze treściwe – ziarna zbóż, śruty z owsa, jęczmienia i pszenicy, kukurydzy, grochu, peluszki, łubinu pastewnego;
c) pasze pochodzenia przemysłowego – mieszanki paszowe, drożdże pastewne, kiełki słodowe, otręby pszenne.

Artykuł powstał na podstawie materiałów projektu "Dajmy sobie pracę - Ekoszansa"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (17)

  • Szynkosław 2016-03-28 11:13:55
    Miał napisać jak hodować kury zielononóżki a napisał tylko to co większość z nas wie i z kąt pochodzi i bla bla bla a ja nadal nie wiem jak je hodować XC
  • sdm 2015-11-11 19:33:16
    wzglendem, dzieki boku, honoramy
    Boże widzisz i nie grzmisz...
  • Viola 2015-04-16 17:21:44
    niczego konkretnego nie dowiedziałam się :-(
  • Kamil 2014-03-07 15:38:09
    Automatyczne systemy karmienia, systemy pojenia, wentylacja i pełne wyposażenie kurnika - polecam www.fermo.pl
  • RONIK 2013-06-28 20:34:30
    WARTOSCIOWE KURY POD KAZDYM WZGLENDEM DZIEKI BOKU ZE POWROCILY Z POWROTEM Z TAKIMY HONORAMY NA POLSKIE PODWORKA
  • jarki 2013-03-19 09:13:15
    tu nie miejsce na ogłoszenia ale portal ma takie miejsce http://www.gieldarolna.pl/
    na forum też jest temat ogłoszenia bezpłatne http://forum.farmer.pl/forum/129-ogloszenia-bezplatne/
  • gospodarstwo 2013-03-18 21:31:46
    Zapraszam wszystkich zainteresowanych kurkami
    http://tablica.pl/oferta/leghorn-zielononozki-leghorny-kury-piskleta-koguty-jaja-legowe-ID1JGnN.html
  • gospodarstwo 2012-11-24 10:02:50
    http://tablica.pl/oferta/zielononozki-leghorny-kury-piskleta-koguty-jaja-legowe-ID1JGnN.html
  • Marek551 2012-11-14 07:23:15
    Jaja zielononóżek są najsmaczniejsze, równać się znimi moga tylko jaja bażantów ale te są trudno dostępne i tylko sezonowe. Sam hoduje [url=http://www.hodowle.eu/260_Hodowla_zielononozek.html] zielononózki[/a] i kury te są łatwe w hodowli.
  • Marek551 2012-11-14 07:21:43
    Jaja zielononóżek są najsmaczniejsze, równać się znimi moga tylko jaja bażantów ale te są trudno dostępne i tylko sezonowe. Sam hoduje <a href=http://www.hodowle.eu/260_Hodowla_zielononozek.html> zielononózki</a> i kury te są łatwe w hodowli.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.7.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!