PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Australijscy naukowcy: Jaja są jednak zdrowe

Australijscy naukowcy: Jaja są jednak zdrowe W świetle powszechnych, sprzecznych porad odnośnie jedzenia jaj, badacze z University of Sidney postanowili sprawdzić ich wpływ na ryzyko chorób układu krążenia, o którego zwiększanie jaja niekiedy są oskarżane, fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 08-05-2018 14:01

Tagi:

Jedzenie jaj nie sprzyja chorobom układu krążenia – pokazało roczne australijskie badanie. Nie stwarzają one większego ryzyka nawet dla osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2.



W świetle powszechnych, sprzecznych porad odnośnie jedzenia jaj, badacze z University of Sidney postanowili sprawdzić ich wpływ na ryzyko chorób układu krążenia, o którego zwiększanie jaja niekiedy są oskarżane.

Na łamach pisma "American Journal of Clinical Nutrition" opisali oni projekt z udziałem prawie 130 osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Część uczestników przez rok zjadała 12 jaj tygodniowo, a część mniej niż dwa.

W pierwszym, trzymiesięcznym okresie ochotnicy mieli za zadanie utrzymać stałą wagę, po czym przez kolejne trzy miesiące, przy tej samej liczbie zjadanych jajek, żywili się według diety nacelowanej na obniżenie masy ciała. Po zakończeniu tego etapu, jeszcze przez 6 miesięcy badacze obserwowali ochotników, którzy nadal przestrzegali umówionej liczby zjadanych jaj.

Jaja nie spowodowały żadnych niepożądanych skutków. Na żadnym etapie naukowcy nie zauważyli między dwiema grupami różnic w markerach chorób układu krążenia. Co więcej, obie grupy uzyskały podobny spadek masy ciała, który trwał jeszcze po zakończeniu nakierowanej na chudnięcie fazy.

- Pomimo różniących się porad na temat konsumpcji jaj przez osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2., nasze badanie wskazuje, że ludzie nie muszą ograniczać jedzenia jaj, jeśli są one częścią zdrowej diety - twierdzi kierujący projektem dr Nick Fuller.

- Zdrowa dieta, jaką zastosowaliśmy w tym badaniu, kładła nacisk na zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych (np. obecnych w maśle) jedno- i wielonienasyconymi (jak pochodzące z awokado czy oliwy) - wyjaśnia naukowiec.

Badanie uwzględniało przy tym szerokie spektrum markerów chorób sercowo-naczyniowych, m.in. poziom cholesterolu, glukozy czy ciśnienie krwi.

- Mimo, że jaja są bogate w cholesterol - a ludzie z cukrzycą typu 2. mają wyższe stężenie +złych+ lipoprotein niskiej gęstości (LDL) - badanie to wspiera dostępne już wcześniej wyniki, według których konsumpcja jaj ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi ludzi, którzy je jedzą - wyjaśnia dr Fuller.

Naukowiec zaznacza, że uzyskane rezultaty mają znaczenie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. czy nią zagrożonych, ale także dla całej populacji. Jak podkreśla, jedzenie jaj może bowiem przynieść wiele korzyści.

- Jaja to źródło białka i mikroskładników, które są ważne dla wielu elementów zdrowia i są częścią prawidłowej diety - m.in. pomagają w regulowaniu przyjmowania tłuszczu i węglowodanów, pomagają utrzymać dobry stan oczu, serca, naczyń krwionośnych czy zdrową ciążę - twierdzi dr Fuller.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.23.251
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!