Zidentyfikowali oni przeciwciała macierzyńskie przekazywane przez kury kurczętom, które chronią je  przed zakażeniem w ciągu pierwszego tygodnia życia.

Zidentyfikowano również molekuły znajdujące się na powierzchni bakterii Campylobacter jejuni atakowane przez te przeciwciała. Odkryto, że kurczęta, którym poda się te molekuły bateryjne zaczynają produkować przeciwciała.

Bakterie Campylobacter są główną przyczyną zatruć pokarmowych. W Wielkiej Brytanii wydaje się rocznie na ich leczenie około 2,4 mld euro. Bakterie Campylobacter jejuni spowodowały w 2009 r. ponad 371 tys. zachorowań w Anglii i Walii, konieczność hospitalizacji ponad 17,5 tys. ludzi i śmierć 88 osób.

Ocenia się, że około 65 proc. kurcząt sprzedawanych w Wielkiej Brytanii jest zarażonych tymi bakteriami. Najlepszym sposobem chronienia zdrowia konsumentów jest chronienie ptaków przed zarażeniem na fermie przez szczepienia. Naukowcy oceniają, że szczepionka będzie dostępna za pół roku. Podobał się artykuł? Podziel się!