PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Branża drobiarska musi zmniejszyć zużycie antybiotyków

Branża drobiarska musi zmniejszyć zużycie antybiotyków Zmniejszenie zużycia antybiotyków to jedno z głównych wyzwań w nowoczesnej produkcji zwierzęcej. fot. Shutterstock

Aby dbać o jakość i opinię swojego produktu cała branża drobiarska musi się zmobilizować do zmniejszenia wykorzystania antybiotyków w produkcji drobiu. Niestety, ale kilkukrotne leczenie brojlerów w trakcie tuczu, które jest powszechnie stosowane, może okazać się nieakceptowalne dla konsumentów.



Podnoszenie odporności zwierząt w każdy możliwy sposób przez profilaktykę, szczepienia, odpowiednie żywienie, czy wysokie standardy dobrostanu chowu zwierząt przyczyniają się do ograniczenia zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Dzisiaj jest to jedno z głównych wyzwań w nowoczesnej produkcji zwierzęcej.

Jak mówił prof. Piotr Szeleszczuk z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW podczas konferencji zorganizowanej przez firmę Cid Lines - praktycznie nie wiemy ile w Polsce dokładnie stosuje się antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Dla całej branży jest to fakt bardzo niebezpieczny.

Prelegent wyjaśniał słuchaczom, że jedyna informacja na temat tego zużycia, to ilość sprzedanych antybiotyków przeliczana na daną produkcję. Taka informacja to zdecydowanie za mało. Szczególnie, gdy mówimy o produkcji drobiarskiej. Polska jest potęgą w produkcji mięsa kurzego, indyczego, jest też znaczącym producentem jaj konsumpcyjnych. Dlatego, ta branża musi wytyczać nowe trendy i standardy w swojej dziedzinie produkcji, tak by uciekać goniącej ją stale konkurencji. Jednym z tych standardów jest właśnie ograniczenie stosowania antybiotyków.

Jak mówił prof. Piotr Szeleszczuk - w Polsce mamy wyjątkowo szeroką gamę dostępnych antybiotyków do leczenia zwierząt. Dla samej penicyliny jest zarejestrowanych ponad 20 preparatów, dla tetracyklin ponad 30. Jest to potężne oręże w walce z chorobami, które jednak z czasem stwarza poważne ryzyko. Każde użycie antybiotyków niesie ze sobą powstanie oporności bakterii. Oznacza to, że stosując antybiotyki wprowadzamy do łańcucha żywnościowego bakterie oporne na leki, które są lekami ostatniej szansy w ratowaniu zdrowia i życia u ludzi.

Branża drobiarska musi walczyć o ograniczenie zużycia antybiotyków, ponieważ jest to jeden z rodzajów podnoszenia jakości produktu. Zdanie konsumentów jest w tym temacie decydujące i często bezlitosne. Dlatego polscy producenci drobiu muszą mieć w ofercie nie tylko produkt tani, dobry i zdrowy, ale taki który powstaje w jak najbardziej bezpieczny sposób, w tym wypadku przy ograniczeniu zużycia antybiotyków.

Ten temat coraz częściej pojawia się w branży. Już w 2016 r. podczas II Międzynarodowej Konferencji Technicznej PROHEALTH: „Teoria i praktyka koncepcji JEDNO ZDROWIE w zrównoważonej produkcji drobiarskiej”, która odbyła się w Jachrance, ustalono, że wspólnym celem branży będzie doprowadzenie do zużycia antybiotyków na poziomie do 50 mg/kg wyprodukowanego mięsa (mg/PCU). Ostatnie dane wskazują, że ten poziom jest trzykrotnie wyższy.

Prof. Piotr Szeleszczuk podkreśla, że konkurencja ciągle ściga polskich drobiarzy. Jeżeli nie przyjmą oni za swój priorytet ograniczenia zużycia antybiotyków, to za kilka lat, może to postawić całą branżę w trudnej sytuacji, szczególnie przy negocjowaniu umów eksportowych.

Niemcy, Francuzi czy Brytyjczycy wykazują stałą tendencję spadkową w zużyciu antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Ci ostatni, w ciągu czterech lat zmniejszyli ich użycie o 70 proc., a obecnie pracują na tym by dojść do poziomu 15 mg/kg wyprodukowanego mięsa.

Pamiętajmy, że stosowanie antybiotyków zawsze musi być uzasadnione i przeprowadzone pod opieką lekarza weterynarii, a budowanie odporności kurcząt powinno zaczynać się już w zakładzie wylęgowym. W codziennej produkcji najlepszą metodą przy wykorzystaniu antybiotyków w leczeniu zwierząt jest kierowanie się zasadą: „Tak mało jak jest to możliwe, ale tak często, jak to jest konieczne”.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • Luiza 2018-05-18 22:42:29
    Niech mięsożercy właśnie jedzą te antybiotyki, to może szybciej wymrą!!!
  • jm 2018-04-27 07:15:03
    Jest potrzeba zniszczenia to co dobrze funkcjonuje , Polska jest jedynym krajem gdzie wprowadziły się dziki z wirusem, hodowcy drobiu nie mają co robić z pieniędzmi tylko kupują , płacą i karmią kurczaki antybiotykami . Antybiotyki są tak tanie , dostępne bez nadzoru weterynaryjnego i podaje się je bez przyczyny i karencji , a kurczaki nie podlegają ocenie zdrowotnej. Co za głupoty i brak wiedzy. Drobiarstwo to poziom w Polsce , żywienie na wysokim poziomie , przemysł paszowy funkcjonuje , to może ktoś ma w tym interes , żeby zniszczyć , a ci co pracowali do MOPSU i po 500+ ???????????
  • Skyper 2018-04-26 16:46:44
    Ależ jesteśmy zakompleksieni. Wiadomo - dobry drób idzie na eksport a my mamy zadowolic się drugim albo trzecim sortem. Kiedy wyjdziemy z tych mentalnych klatek? Jakie miałyby byc kryteria tego podziału? Biorąc pod uwagę, że w Polsce mamy miliard brojlerów- byłoby to co najmniej kłopotliwe. Serio, kto jak kto ale nasi hodowcy znają się na rzeczy i w sklepach mamy towar nie gorszy niż np. w Anglii.
  • Wez tabletki 2018-04-25 14:13:49
    Na export to jest pod uczciwa kontrola za duzo widze drobiu krajowego jesz
  • Vat18 2018-04-25 12:11:41
    Nie rozumiem przekazu tego artukułu. Przecież podaż antybiotyków w Polsce jest pod ścisłymi konrolami weterynaryjnymi. Tu nie wolna amerykanka jak np. na Ukrainie. Polscy hodowcy działaja zgodnie z prawem, stale podnoszą jakosć produktu, co owocuje zwiększającym się popytem na rynku wewnętrznym ( stale rośnie spożycie) i eksportem (ostatnio do Singapuru).
  • odpusty 2018-04-25 10:50:10
    pod warunkiem zy zyjemy w normalnym,uczciwym i nie skorumpowanym panstwie
  • Bystra 2018-04-25 09:55:11
    Ale przecież u ans też tendencja jest malejąca, mimo wzrostu produkcji i eksportu drobiu. Dziwie się też, czemu pan z SGGW nie wspomniał o kluczowej sprawie, czyli o okresie karencji, którzą każdy kurczak, który itrzymał antybiotyk musi przejść. Dopiero po jego upływie i zniknięciu antybiotyku z organizmu, kurczak może trafić do ubojni.
  • drobiarz 2018-04-24 22:20:19
    Jak chorują to się stosuje tyle ile wet przypisze i tyle
  • Antycwel 2018-04-24 21:12:12
    Kiedy wierzyc?nigdy bo wiejski cwaniak dla zysku stosuje syf
  • C&#12yt 2018-04-24 20:22:21
    A jeszcze trzy tygodnie wstecz Związek Drobiazg na łamach Farmer informował że producenci drobiu stosują antybiotyki zgodnie z zasadami i nie przekraczają minimalnych norm. Kiedy wam wierzyć ?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.23.251
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!