- Zdaniem Komisji Europejskiej sytuacja od drugiej połowy kwietnia powinna się stopniowo stabilizować. Na rynku jaj obserwuje się sezonowość cenową - po okresie świąt Wielkanocnych następuje generalnie 20-30-procentowy spadek cen, który utrzymuje się do czerwca - napisano w odpowiedzi na interpelację.

- Jak pokazują dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zarówno w odniesieniu do cen sprzedaży jaj, jak i cen skupu jaj do przetwórstwa, od 12. tygodnia 2012 r. notowany jest już widoczny kilkuprocentowy spadek cen, co jest pozytywnym sygnałem stabilizacji rynkowej - dodał Andrzej Butra.

- Biorąc pod uwagę zasady funkcjonowania unijnego rynku jaj spożywczych oraz sygnały wskazujące na zahamowanie wzrostu cen jaj spożywczych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie planuje podejmowania działań na rzecz konsumentów - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!