W październiku br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 161 EUR/100 kg i była o 3,7% wyższa niż we wrześniu. W skali roku i w porównaniu ze średnią z ostatnich 5 lat ceny wzrosły o 40-42%. W stosunku do rekordowo wysokiego poziomu z marca br. ceny były już jednak o 18% niższe, informuje FAMMU/FAPA.

W październiku jaja podrożały w większości państw członkowskich, z wyjątkiem Hiszpanii ( spadek o 3 proc.), Grecji (spadek o 2 proc.) i Węgier (spadek o 1 proc.). Największe miesięczne wzrosty cen jaj w zanotowano w Belgii ( 11 proc.), Niemczech i Holandii (10 proc.) oraz we Francji (8 proc.).

W Polsce jaja podrożały o 5 proc. do 162,4 EUR/100 kg – przekraczając o 1 proc. średnią unijną. W skali roku ceny polskich jaj wzrosły o 44 proc.

W całej UE w październiku najwięcej za jaja płacono we Włoszech (243,5 EUR/100 kg) i Szwecji (208 EUR/100 kg), a najmniej w Słowenii, Wielkiej Brytanii, Czechach i Estonii (136-138 EUR/100 kg).

Gwałtowne wzrosty cen jaj na unijnym rynku na początku tego roku były spowodowane luką w podaży na skutek wprowadzenia zakazu sprzedaży jaj z klatek nieudoskonalonych. W kolejnych miesiącach ceny ustabilizowały się, co było oznaką dostosowania rynku do nowych warunków i odbudowy produkcji. Od sierpnia ceny jaj na rynku unijnym ponownie rosną pod wpływem drożejących pasz dla niosek. Do końca roku można się spodziewać utrzymania cen jaj na wysokim poziomie ze względu na wzrost popytu w okresie przedświątecznym.