Zrównanie cen jaj z cenami mięsa drobiowego nastąpiło w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Jeszcze w czerwcu tego roku różnica między cenami mięsa i jaj wynosiła ponad 35 procent.

Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej, 100 kg mięsa drobiowego kosztowało w czerwcu średnio 184,92 euro, a 100 kg jaj 119,71 euro.

- Sytuacja na drobiarskim rynku jest dość niezwykła. Średnioroczne różnice w cenach mięsa i jaj, w latach 2013 - 2017, wynosiły od 31 do 36 procent na korzyść mięsa drobiowego - ocenił dyrektor Izby Mariusz Szymyślik. Jego zdaniem, nie jest wykluczone, że w ciągu najbliższych dwóch, trzech tygodni dojdzie do sytuacji, kiedy jaja będą droższe od mięsa.

Według dyrektora KIPDiP, mięso drobiowe powinno w najbliższym czasie sezonowo tanieć, podczas gdy popyt na jaja prawdopodobnie pozostanie silny, co może jeszcze podwyższyć cenę lub utrzymywać ją na wysokim poziomie.

Izba przypomina, że gwałtowne wzrosty cen jaj rozpoczęły się na przełomie lipca i sierpnia, gdy wiele ferm w Europie Zachodniej zostało wykluczonych z produkcji na skutek wykrycia zakazanych prawem substancji owadobójczych. Wzrostową tendencję cen jaj wzmacniały dodatkowo przypadki grypy ptaków w kilku krajach europejskich, przede wszystkim we Włoszech.

Pod koniec października br. średnie ceny sprzedaży w zakładach pakowania jaj kształtowały się na poziomie: XL - 58,4 zł; L- 51,0 zł; M- 45,8 zł; S - 39,6 zł/100 szt. Wszystkie jaja w ostatnim tygodniu października podrożały, najwięcej średnie (M) - aż o 11,2 proc. (PAP)

 

Podobał się artykuł? Podziel się!