W przypadku większości krajów, objętych prognozą, średni roczny wzrost nie przekroczy 2% wobec ok. 4% w okresie 1996-2006. Największy przyrost produkcji będzie prawdopodobnie miał miejsce w Chinach, gdzie produkcja może podnieść się o blisko 3 mln ton (27%) z 10,9 mln ton do 13,8 mln ton w prognozowanym okresie. Na drugim miejscu uplasować się mogą Stany Zjednoczone ze wzrostem wynoszącym ok. 2,4 mln ton odpowiadającym ok. 15% w całym okresie.

Potentatem w tej produkcji pozostaje Brazylia, która ciągle sprzedaje coraz więcej mięsa drobiowego na eksport. Według najnowszych danych brazylijskiego związku eksporterów drobiu (ABEF), w pierwszej połowie br. wysyłki mięsa drobiowego wzrosły o 19% ponad poziom z ub. roku do 1,8 mln ton. Wysyłki miały łączną wartość 3,4 mld USD (+58% w porównaniu do pierwszego półrocza ub. roku). Gros sprzedaży produktów odbywało się na rynkach państw Bliskiego Wschodu.

Na trzeciej pozycji wśród odbiorców drobiu z Brazylii uplasowały się państwa Unii Europejskiej, sprowadzające w omawianym okresie 283 tys. ton produktów (+4%) o wartości 764 mln USD (o ponad 32% więcej niż rok wcześniej).

Źródło: FAMMU/FAPA, ThepoultryInternational