PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czechy: Dodatkowe kontrole importowanego mięsa drobiowego

Czechy: Dodatkowe kontrole importowanego mięsa drobiowego Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 19-04-2019 09:08

Tagi:

Czescy importerzy mięsa drobiowego, w którym Państwowy Zarząd Weterynaryjny (SVS) wykryje salmonellę, będą musieli zlecać kontrolę laboratoryjną dalszych dostaw z tego samego kraju przed wprowadzeniem mięsa na rynek - poinformowało czeskie ministerstwo rolnictwa.



Jak głosi jego komunikat, minister rolnictwa Miroslav Toman uzgodnił to w czwartek z SVS.

- Chcemy w ten sposób wzmocnić kontrolę mięsa drobiowego, w którym w ostatnim czasie kilkakrotnie wykrywano salmonellę. Kwestią zasadniczą jest dla nas ochrona konsumentów. SVS nałoży indywidualnie na te podmioty, u których zostanie znalezione mięso drobiowe z salmonellą, obowiązek zlecenia laboratoryjnej kontroli braku zagrożenia dla zdrowia każdej następnej dostawy z tego samego kraju przed jej wprowadzeniem na rynek - powiedział Toman.

W razie wykrycia w mięsie salmonelli, cała dostawa zostanie zutylizowana, a importerowi wymierzy się karę, której górna granica to 50 mln koron (8,3 mln złotych). Jak zaznacza agencja CTK, zwykle poprzestaje się na ułamku tej kwoty.

- Ze względu na powtarzające się w ostatnim czasie przypadki wykrycia salmonelli w mięsie drobiowym nowe zasady dotyczą tylko mięsa drobiowego. Nie chodzi o przedsięwzięcia na pełną skalę, ale o działania ukierunkowane na konkretne podmioty, z uwzględnieniem analizy ryzyka - wskazuje komunikat ministerstwa rolnictwa.

W ubiegłych tygodniach czeskie służby weterynaryjne kilkakrotnie informowały o wykryciu salmonelli w importowanym z Polski mięsie drobiowym. W środę podano, że najnowszy taki przypadek dotyczy dwóch dostaw łącznie około czterech ton mięsa dla dwóch firm dystrybucyjnych w kraju (województwie) zlińskim na Morawach.

Wykrycie salmonelli w około 700-kilogramowej dostawie polskiej wołowiny spowodowało, że od końca lutego do końca marca obowiązywał w Czechach nakaz kontrolowania na obecność tych bakterii całego importowanego z Polski mięsa wołowego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.87.147.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.