W skali miesiąca jaja podrożały w październiku w większości państw członkowskich, z wyjątkiem Chorwacji, Malty, Estonii, Finlandii, Szwecji, Danii, Irlandii, Cypru i Wielkiej Brytanii.

Największy miesięczny wzrost cen zanotowano w Rumunii (+13 proc.), na Słowacji (+12 proc.) i w Czechach (+11 proc.). Najwyższe ceny jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech i w Szwecji (212-228 EUR/100 kg), a najniższe w Belgii i Hiszpanii (ok. 99 EUR/100 kg).

Jak informuje FAMMU/FAPA w Polsce ceny jaj podwyższyły się o 5 proc. do 124 EUR/100 kg i były o 4 proc. niższe od średniej unijnej. W stosunku do października 2012 r. polskie jaja były tańsze o 23 proc.. W pierwszym półroczu tego roku ceny jaj spożywczych na rynku unijnym spadały w wyniku odbudowy produkcji po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek. Po ustabilizowaniu sytuacji rynkowej, w lipcu i sierpniu br. spadek cen został zatrzymany, a od początku września obserwuje się już jego wzrost wywołany poprawą opłacalności eksportu.

Wywóz sektora jaj z UE w pierwszych ośmiu miesiącach br. wzrósł w skali roku o ok. 8 proc., pomimo 12 proc. spadku wysyłek do głównego importera - Japonii. Rekompensatę stanowiły wyższe dostawy unijnych jaj i przetworów jajecznych m.in. do Rosji (+86 proc.), Zjednoczonych Emiratów Arabskich
(+378 proc.), Libii (+48 proc.), Omanu (+247 proc.) i Turcji (+25 proc.) - informują analitycy FAMMU/FAPA.