PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobre informacje dla producentów jajek

Autor: farmer.pl/PAP

Dodano: 15-12-2011 15:35

Tagi:

Jajka można jeść do 2 dni po upływie terminu "najlepszego do spożycia", pod warunkiem, że będą dokładnie ugotowane - pisze w czwartek brytyjski dziennik "Daily Telegraph". Z rozporządzenia brytyjskiej agencji ds. żywności (FSA) cieszy się przemysł jajczarski.



Do tej pory agencja stojąca na straży bezpieczeństwa żywności ostrzegała, że jajka jedzone po upływie tej daty mogą być skażone salmonellą.

Nowa rekomendacja FSA wpisuje się w ogólny trend dążący do ograniczenia marnotrawstwa.

Brytyjscy konsumenci wyrzucają co roku około 660 tys. niezjedzonych jajek o wartości 50 mln funtów, ponieważ już upłynęła data określająca najlepszy graniczny termin ich spożycia. Ogólne marnotrawstwo produktów spożywczych kosztuje, według szacunków FSA, 10 mld funtów rocznie.

Ogłoszenie przez nowej rekomendacji przypada dokładnie w 23 lata od czasu, kiedy do dymisji podała się ówczesna brytyjska sekretarz stanu ds. rolnictwa Edwina Currie w związku z paniką, jaką wywołała, stwierdzając w telewizji, że "większość produkowanych jajek jest dotknięta salmonellą".Ceny jaj spadły wówczas drastycznie i 16 grudnia 1988 roku Currie podała się do dymisji.

Rada brytyjskiego przemysłu jajczarskiego poinformowała w czwartek wieczorem, że zmiana zaleceń FSA to dobra wiadomość dla jajczarstwa, i jednocześnie przypomniała nabywcom, by kupowali jajka ostemplowane, bo jest to gwarancją ich jakości.

Według Rady, brytyjski przemysł jajczarski w celu zapewnienia najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności zainwestował 400 mld funtów.

FSA podała również, że "oprócz jajek większość pokarmów można spożywać bezpiecznie po terminie określonym jako +spożyć najlepiej do+", ponieważ sformułowanie to odnosi się przede wszystkim do jakości, a nie bezpieczeństwa". Czyli że po tak określonej dacie produkt może zacząć tracić zapach, kolor lub zmieniać konsystencję, ale jego spożycie nie niesie z sobą niebezpieczeństwa dla zdrowia.

Agencja przypomina zarazem, że należy przestrzegać daty przydatności do spożycia produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.13.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!