Jak długo to potrwa nikt nie wie, ale do zakładów zaczynają docierać pierwsze sygnały o większych zamówieniach.

Na razie ceny są bardzo zróżnicowane. Drożej jest w dużych zakładach. Za kilogram świeżych kurczaków trzeba teraz zapłacić od 4 do prawie 5 zł. Ćwiartki kosztują minimum 3 zł 85 gr, ale klienci najchętniej płaciliby mniej, dlatego do transakcji najczęściej nie dochodzi.

Niewiele transakcji także na rynku podrobów z kurcząt. Popyt jest na żołądki. Maksymalna cena, to 2 zł 30 gr, a w ofertach giełdowych są one przynajmniej o 40 gr droższe. Natomiast na serca i wątróbki chętnych nie ma.

 

Podroby z kurczaków

ceny transakcyjne zł/kg

wątróbki 2,20-3,20 serca 3,90-4,00 żołądki 2,70-2,80

Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!